Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Rehn: Maksuajan pidentäminen auttaisi Kreikan elpymistä

Eurokansanedustaja Olli Rehn (kesk.) olisi valmis pidentämään Kreikan lainojen maksuaikaa. Rehn ei usko, että Kreikan tammikuun loppupuolella pidettävien parlamenttivaalien tulos heiluttaa euroaluetta.

Olli Rehn.
Olli Rehn. Kuva: Olivier Hoslet / EPA
Anna Takala
Avaa Yle-sovelluksessa

Eurokansanedustaja Olli Rehnin mielestä Kreikan lainojen maksuaikoja voisi pidentää.

Rehn sanoo, ettei laina-aikojen pidentäminen ole ennenkuulumatonta. Esimerkiksi Iso-Britannia maksoi ensimmäisen maailmansodan aikaiset lainansa loppuun vasta 2010-luvulla.

– Kreikan velkataakkaa on kevennettävä, kun lainaehdot täyttyvät, esimerkiksi laina-aikaa pidentämällä, Rehn kertoo Yle Uutisille.

Rehnin mukaan euromaiden valtiovarainministerit päättivät marraskuussa 2012, että jos Kreikka saa pysyvän rakenteellisen ylijäämän, voi euroalue helpottaa Kreikan velkataakkaa.

– Kyse ei ole pääomien leikkaamisesta, vaan esimerkiksi siitä, että laina-aikojen jatkamisella voitaisiin luoda edellytyksiä talouden kasvulle ja Kreikan selviytymiselle.

Rehn ei usko Kreikan horjuttavan euroaluetta

Saksalainen Der Spiegel lehti kertoi sunnuntaina, että Saksa on varautunut Kreikan irtautumiseen eurosta. Lehden haastattelemien saksalaisten hallituslähteiden mukaan maan lähtö eurosta on lähes välttämätöntä, mikäli Kreikan uusi hallitus ei sitoudu budjettikuriin.

Kreikassa järjestetään parlamenttivaalit 25. tammikuuta. Vaalien ennakkosuosikki, vasemmistolaista Syriza-puoluetta johtava Alexis Tsipras, on luvannut vaatia helpotuksia Kreikan lainaohjelmaan, mikäli Syriza voittaa vaalit.

Rehn pitää huolta Kreikan euroerosta liioiteltuna. Hän ei usko, että Kreikan myllerrys pystyisi enää heiluttamaan koko euroalueen vakautta, niin kuin tapahtui vuosina 2010–2012.

– Tässä tulee esiintymään varmaan paljon sellaista poliittista varjonyrkkeilyä sekä Kreikan eurooppalaisten kumppaneiden että Kreikan poliittisten voimien osalta. Kreikan uuden hallituksen neuvotteluvoima on kuitenkin heikompi, kuin mitä siellä ajatellaan, koska euroalue kestää Kreikassa tapahtuvat myllerrykset ilman, että ne leviävät muihin euromaihin, Rehn sanoo.

Suosittelemme