Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Talkkaria tarvitaan lumenluontihommissa

Viime viikolla pihat kiilsivät jäässä, sittemmin on satanut lunta päivätolkulla. Hiekoitushommia ja lumenluontia on siis riittänyt. Ja lisää lunta on luvassa. Seinäjoen seudun Omakotiyhdistyksen talonmiehillä riittää kysyntää.

Omakotitalkkari Arto Katara tekee lumitöitä.
Omakotitalkkari Arto Katara palvelee seinäjokisia.
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Talvet saattavat olla joskus jopa liiankin rauhallisia Seinäjoen seudun omakotiyhdistyksen talkkareille, mutta nyt töitä on riittänyt. Pari viikkoa on ainakin pitänyt kiirettä hiekoittamisen ja lumenluonnin kanssa.

Omakotitalkkari Arto Katara kertoo, että jos on oikein jonoa, käydään ensi luomassa väylä edes postilaatikolle asti.

– Kaikkihan haluavat tietysti aina samaan aikaan sen lumenluonnin ja kuitenkin se ainakin sen tunnin ottaa, kun yksi paikka kolataan. Mutta joskus tehdään reitti postilaatikolle ja myöhemmin lisää, kertoo Arto Katara.

Viime päivinä on keskusteltu myös siitä, pitäisikö tehdä töitä myös viikonloppuisin. Omakotitalkkarit ovat palkkatukityöllistettyjä ja työaika on pääasiassa virka-aikaan, mutta nämä miehet kyllä joustavat.

Myös muutto- ja siivousapua

Seinäjoen seudun Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Kalle Ranta-Aho kertoo, että talkkareita on tällä hetkellä kolme. Heidän tehtävänään on auttaa esimerkiksi ikäihmisiä ja muita sellaisia, joiden oma kyky hoitaa vaikkapa pihatöitä on rajallinen. Usein talvet ovat hiljaisempia, keväällä työhön tarvitaan useampikin talkkari.

– Keväällä otetaan töihin neljäskin, koska silloin on paljon esimerkiksi nurmikon- ja aidanleikkuuta. Näin talvella on yleensä hiljaisempaa, jos ei sada lunta. Viime aikoina on ollut muuttotöitä ja erilaista siivousapua, kertoo Ranta-Aho.

Kaikkein hiljaisimpina aikoina miehet kunnostavat ja huoltavat Omakotiyhdistyksen hallussa olevia koneita ja laitteita. Koneita vuokrataan yhdistyksen jäsenille.

Lisää lunta

Viime päivinä ei ole ehditty koneiden huoltoa juuri harjoittaa. Ensin tulivat vesikelit, jolloin pihat muuttuivat luistinradoiksi. Silloin hiekoittaminen oli tärkeää.

– Se on tosi tärkeää, että ikäihmisten pihat eivät ole liukkaita. Ettei tule kaatumisia, sanoo Kalle Ranta-Aho.

Lumenluonti ihan samalla tavalla pitää pihat käytettävässä kunnossa ja vähentää riskejä. Viime päivinä lumilapio ja kola ovat heiluneet. Ja sääennusteita on seurattu - lisää lunta on tulossa.

– Keskiviikkona on taas tulossa jonkinlaista myräkkää. Ollaan poikien kanssa juuri suunniteltu, että miten mennään, kertoo Arto Katara.

Suosittelemme