Hyppää sisältöön

Elvis kolahti kuopiolaispojan takaraivoon – "kuninkaan" syntymästä 80 vuotta

1950-luvulla maailman maineeseen nousseen Elvis Presleyn syntymästä on kulunut tänään 80 vuotta. Legendaarinen laulaja on tiivisti kannattajien mielissä ja Elvis-musiikki valloittaa uusia sukupolvia vuosikymmenestä toiseen.

Kuva: Jukka Eskanen / Yle
Jukka Eskanen

Kuopiolaisyrittäjä Esa Pennanen "löysi" rokin kuninkaan 11-vuotiaana pikkupoikana. Mies innostuu muistellessaan miten oma rokkiharrastus alkoi.

– Olin juuri muuttanut Kuopioon ja ei ollut kavereita. Elvis-musiikki vain kolahti takaraivoon ja siitä se lähti. Huomasin myös, että Elvis oli kiltti ihminen ja hyvin elämänmyönteinen ainakin uransa alkuvuosina, muistelee Pennanen.

Elvis on merkinnyt kuopiolaisyrittäjälle paljon. Pennasen hiustyyli on yhä taattua Elvistä ja myös pukeutumisesta näkee, että kyseessä on todellinen fani. Mies hankkii vaatteensa Yhdysvalloista.

Elviksen kuolema 16.8.1977 oli tähden faneille järkytys. Kuningas menehtyi vain 42-vuotiaana. Esa Pennanen herkistyy muistellessaan Elviksen kuolinpäivää yli 37 vuotta sitten.

– Kuulin kuolemasta radiosta kotona ja tippa oli silmässä. Elviksen kuolema liikutti nuorta fania syvästi.

En voi sanoa yhtä parasta kappaletta, sillä kaikki ovat hyviä

Esa Pennanen

Elvis levytti urallaan satoja kappaleita ja levyjä kertyi kymmenittäin. Hittejä riitti ja kappaleiden kirjo vaihteili alkuvuosien villistä rokista herkkään gospeliin.

– En voi sanoa yhtä parasta kappaletta, sillä kaikki ovat hyviä.

Elvis näytteli myös useissa elokuvissa. Elokuvaura jäi kuitenkin musiikin varjoon.

– Parasta Elvis-filmeissä on musiikki. Selkeää ykkössuosikkia minulla ei ole, olen kaikkiruokainen. On kiva katsella etenkin musiikkielokuvia, arvioi Pennanen.

Elvis vetää sukupolvesta toiseen

Iän karttuessa nyt viisikymppinen Elvis-diggari on huomannut, että miehen myöhäisempi tuotanto on puraissut entistä enemmän. Etenkin gospelkappaleet ovat tulleet läheisemmiksi.

Esa Pennanen on käynyt Yhdysvalloissa Elviksen kotitalossa Gracelandissa, ja Las Vegasissa mies meni naimisiin.

– Se oli mieliinpainuva matka. Lentokentällä oli auto vastassa ja tumma mies nosti laukut kyytiin. Autossa soi Elvis täysillä. Meillä oli majoitus Heartbreak Hotellissa ja hotellin pihallakin soi Elvis. Huoneessa oli nähtävillä kaikki Elvis-leffat. Reissu oli uskomaton kokemus, amerikkalaiset osaavat kyllä show-meiningin. 

Elviksen musiikki on saanut faneja sukupolvesta toiseen.

Kaikki eivät tietysti fanita, mutta kukaan ei ole minulle Elvistä haukkunut

Esa Pennanen

– Minusta se on myönteinen asia. Elvis on niin tunnettu ihminen ja kaikki pitävät miehestä vähän omalla tavallaan. Kaikki eivät tietysti fanita, mutta kukaan ei ole minulle Elvistä haukkunut, muistelee Pennanen.

Pennanen ei muista tarkalleen, montako Elvis-levyä miehen omassa kokoelmassa on nykyisin.

– En ole varsinainen levykeräilijä, mutta tallentelen LP-levyjä seuraavalle sukupolvelle. En aio hävittää levyjä.

Rokin kuninkaan kuolemasta on liikkunut monenlaista tietoa ja Elvis elää -lausahdus on tuttu myös Esa Pennaselle.

– Jos Elvis edelleen eläisi, hän olisi yhä kiltti mies. Toivottavasti pääsisin keikalle katsomaan, jos mies vielä jostain "löytyisi".

Kun Elviksen syntymästä on kulunut nyt 80 vuotta, Pennanen kuuntelee kappaleen Always on My Mind.

– Se on minulle aina tärkeä kappale.

Suosittelemme sinulle