Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Tutkijat uskovat löytäneensä mullistavan antibiootin – oli kaivettuna maahan takapihalle

Uudenlaisen antibiootin kehittämisessä ratkaisevaa oli, että se oli kaivettuna maahan. Antibiootti näyttää tuhoavan mm. MRSA-bakteereita, eikä synnytä itse resistenssiä.

Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Bostonilaisen Northeasternin yliopiston tutkijat uskovat kehittäneensä antibiootin, joka toimii tehokkaasti antibioottiresistentteihin mikrobeihin.

Jos tutkijoiden toiveet toteutuvat, olisi kyseessä historiallinen löytö, sillä antibioottien kehitys on polkenut paikallaan jo kolmisen vuosikymmentä. Samaan aikaan monet vaaralliset mikrobit ovat kehittäneet vastustuskyvyn antibioottilääkkeille.

Löydön takana on tutkijoiden uudenlainen tapa kasvattaa bakteerikantoja. Tutkijat sijoittivat erilaisia bakteereita lokerikkoon, jota he kutsuivat "bakteerihotelliksi". Lokerikko kaivettiin maahan, BBC:n mukaan erään tutkijan takapihalle. Maaperän luonnolliset kemikaalit pääsivät vaikuttamaan sisällä oleviin bakteereihin.

Kun aineet kaivettiin esille, tutkijat kykenivät kehittämään 25 uutta antibioottityyppiä, joista erityisesti yksi, teixobaktiini, osoittautui hyvin lupaavaksi.

Teixobaktiini oli myrkyllistä bakteereille ja hiirikokeissa se tuhosi tehokkaasti myös resistenttiä sairaalabakteeria MRSA:ta. Silti teixobaktiini oli turvallinen nisäkkäiden kudoksille.

Tärkeä havainto oli myös, etteivät bakteerit näyttäneet kehittävän resistenssiä teixobaktiinia vastaan.

Tutkimuksissa ovat seuraavaksi vuorossa ihmisillä tehtävät kokeet, jotka ratkaisevat lääkkeen laadun.

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti viime vuonna, että antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen yleistyminen on jo niin yleistä, että tavallisetkin operaatiot ovat muuttumassa vaarallisiksi infektioriskin takia. WHO painotti antibioottien kehittämisen tärkeyttä.

Suosittelemme sinulle