Hyppää sisältöön

Rajaliikenteen pakollisesta ajanvarauksesta luovutaan – syynä venäläisten matkailun romahtaminen

Henkilöautolla pääsee jatkossakin rajan yli ilman ennakkoajanvarausta. Pakollinen ajanvaraus Vaalimaan rajanylityspaikalla muuttuu henkilöliikenteen osalta vapaaehtoiseksi. Ennakkovarausjärjestelmä suunniteltiin helpottamaan ruuhkautuvaa liikennettä ja jonoja, mutta tällä hetkellä jonoja ei ole.

Vaalimaan tulli ruuhkautui vuodenvaihteessa venäläisistä lomailijoista. Kuva: YLE / Jani Aarnio
Valtteri Kykkänen,
Miina Sillanpää

Pakollinen ajanvaraus Vaalimaan rajanylityspaikalla peruuntuu henkilöautojen osalta.

Kaakkois-Suomen Ely-keskuksen mukaan kokeilun peruuntuminen johtuu liikenteen vähenemisestä. Ruplan kurssi ja maailmanpoliittinen tilanne ovat johtaneet siihen, että venäläisten matkailijoiden määrä Suomeen on vähentynyt tuntuvasti.

– Emme näe järkevänä tällaista jononhallintajärjestelmää, kun ei niitä jonoja ole, sanoo Ely-keskuksen projektipäällikkö Jyrki Järvinen.

Järjestelmä on saanut autoilijoilta paljon kritiikkiä, mutta Ely-keskuksen mukaan tällä ei ole mitään tekemistä kokeilun peruuntumisen kanssa.

Pakollisen ennakkovarauksen oli määrä tulla henkilöautojen osalta voimaan tammikuun 19. päivä.Ennakkovarauspalvelu otetaan joka tapauksessa käyttöön, mutta se on henkilöliikenteelle vapaaehtoinen.

– Kokemuksia saadaa varmasti myös henkilöliikenteen osalta. Ja kun se on kevyt ja vapaaehtoinen, voidaan kokeilua jatkaa jos siitä on hyötyä. Toivomme, että ihmiset käyttäisivät järjestelmää koemielessä, sanoo Järvinen.

Rekkojen osalta joulukuussa alkanut kokeilu kestää suunnitellusti huhtikuun alkuun saakka.

Pakollisesta ennakkovarausjärjestelmästä luopumisesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Suosittelemme sinulle