Hyppää sisältöön

Elvikset Tupelosta ja Salosta – äitinsä poikia molemmat

Salolaisesta Pekka Kytösahosta tuli Elvis-fani vasta Elviksen kuoltua. Äidillä on ollut Kytösahon uralla tärkeä rooli – vähän kuten alkuperäiselläkin Elviksellä. Pitkään "Salon Elviksenä" keikkaillut Kytösaho esittää Elviksen kappaleita kiertueella suomeksi.

Pekka Kytösaho esiintymässä Salon Iltatorilla vuonna 2013. Kuva: Toni Kurvinen
Esa Töykkälä

Salolainen Pekka "Kyde" Kytösaho on Aloha from Salo -show'n päätähti. Etelä-Suomen kiertueella esitetään talven aikana Elviksen kappaleita suomeksi vuoden 1973 Havaijin-konsertin malliin.

Elvis Presley täyttäisi 80 vuotta – taitäyttää, jos kysytään niiltä, joiden mukaan Elvis elää edelleen. Pekka Kytösahon fanitus sai alkunsa vasta Elviksen tarinan lopussa. Vuonna 1977 Kytösaho tuli kotiin ja löysi äitinsä itkemässä "Kuninkaan" kuolemaa.

Muistan sen, kun olin koulussa ja minulla oli esiintymispelkoa ja jännitystä, mutta Elvis oli aina rentona.

Pekka Kytösaho

Sen jälkeen äiti vei Kytösahon elokuvateattereihin katsomaan Elviksen konserttielokuvia. Kytösaho oli myyty.

– Olin puulla päähän lyöty, että miten joku ihminen voi tuntea musiikin noin hyvin koko kropassaan, että joku voi olla noin itsevarma ja esiintyä noin hienosti. Sitä kautta se alkoi. Opettelin kitaransoittoa, ja Elvis on ollut mulle The King koko ajan, Kytösaho sanoo.

Elviksen arvopohjakäyttäytyminen teki vaikutuksen

Keikkaillessaan Kytösaho pukeutuu kuin Elvis, muttapainottaa olevansa tulkitsija eikä niinkään imitaattori.Aloha from Salo-konserttikiertueella esitetään noin kymmenen Elviksen kappaletta suomeksi. Syy suomenkieliseen tulkintaan on sekin alkujaan lähtöisin Kytösahon äidistä.

Äitini ei osannut englantia ollenkaan, mutta hän kuunteli musiikkia hyvin hartasti. Koin omaksi tehtäväkseni kääntää kappaleita hänelle.

Pekka Kytösaho

– Äitini ei osannut englantia ollenkaan, mutta hän kuunteli musiikkia hyvin hartasti. Koin omaksi tehtäväkseni kääntää kappaleita hänelle. Ne eivät ole suoria käännöksiä, mutta tunnelma välittyy, Kytösaho sanoo.

Äiti on ollut kaikki kaikessa myös Elvikselle. Äidin kuolema oli Elvikselle raskas koettelemus. Kytösahon mukaan arvokas käyttäytyminen on osa Elviksen viehätystä.

– Se, miten puhutellaan vanhempia ja miten yleensäkin käyttäydytään muita kohtaan. Muistan sen, kun olin koulussa ja minulla oli esiintymispelkoa ja jännitystä, mutta Elvis oli aina rentona. Hän oli luonnollinen joka tilanteessa, ja hän myös kohteli ihmisiä hyvin, oli kyse köyhästä tai rikkaasta ihmisestä.

Musiikki ja äänet kasetilta, kuva vasta vuosia myöhemmin

Kytösaho oli ulkona pelaamassa jääkiekkoa, kun Elviksen_´68 Comeback Special_ tuli televisiosta. Äiti oli kuitenkin taltioinut konsertin äänet C-kasetille.

– Kuuntelin sitä kasettia pari vuotta. Kuvittelin, mitä siinä konsertissa tapahtuu. Osasin melkein kaikki repliikitkin ulkoa. Vasta vuosikausia myöhemmin näin sen konsertin, ja sitten asiat loksahtivat, Kytösaho sanoo.

Paikallinen fani tulee kiittämään Kytösahoa edellisestä keikasta kesken haastattelun. Kytösaho on "Salon Elvis" -lisänimestä mielissään.

– Onhan se kunnia-asia, jos edes vähänkin sinne päin tituleerataan. Hänen henkeään tässä yritetään pitää yllä.

Suosittelemme sinulle