Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Puhelimeen ei enää vastata – sosiaalinen media on varmempi tapa tavoittaa

Ihmiset saavat nykyisin niin paljon sähköposteja, etteivät he ehdi vastata niihin. Ihmisiä on muutenkin yhä vaikeampi tavoittaa, sillä osa viestinnästä koetaan turhana hälynä.

Facebook-sovellus matkapuhelimessa.
Kuva: Patrick Pleul / EPA
Päivi Annala
Avaa Yle-sovelluksessa

Pitäisikö soittaa vai laittaa tekstiviesti? Viestintävälineitä on vaikka millä mitalla, mutta ihmiset ovat osin tavoittamattomissa. 

– Soittoihin ei vastata ja sitten ihmiset lähettävät sähköpostia. Sähköpostin hanskaaminen on haastavaa, sanoo Markkinointi-instituutin viestinnän koulutuksista vastaava kehittämispäällikkö Minna Ristimäki.

– Nykyisin sosiaalinen media on varmin tapa saada toinen kiinni, esimerkiksi twitter-viestillä. Sähköpostin hyvä puoli on toki siinä, että siitä jää mustaa valkoisella jälki sovituista asioista.

Ihmiset ovat niin jumissa palavereissa.

Minna Ristimäki

Laita tekstari

Suomalaisille sopiikin hyvin asioiden sopiminen tekstiviestillä.

– Se on luontevaa introvertille luonteelle, osa käyttää mieluummin kirjallisen viestinnän kanavia. Mutta on myös todettu, että ihmiset ovat niin jumissa palavereissa.

Eikö ole epäkohteliasta jättää vastaamatta, kun näkee kännykästään vastaamattomia puheluita? Ainahan voi tarkistaa numerotiedustelusta, kuka yrittää tavoittaa. Tietenkin sillä edellytyksellä ettei ole salainen numero.

Jos vastaajaan on jätetty viesti, pitää ehdottomasti soittaa takaisin.

Minna Ristimäki

– Olisi toki asiallista soittaa takaisin, mutta tämä ei ole yksiselitteinen asia. Tuntuu hurjalle velvoittaa, että joka ikiseen yritykseen pitäisi soittaa takaisin. Mutta jos vastaajaan on jätetty viesti, pitää ehdottomasti soittaa takaisin, Minna Ristimäki neuvoo.

Somessa tavataan

Sosiaalisen median kautta yhteydenpito sopii niille, jotka muutenkin tekevät  siellä töitä.

– Twitterissähän voi lähettää henkilökohtaisia viestejä, jolloin se ei näy muille. Tämä kanava sopii  jos on aktiivisesti sosiaalisessa mediassa.

Viestit hukkuvat taustahälinään.

Minna Ristimäki

Minna Ristimäen mukaan ennen oli juhlavampaa käyttää eri viestivälineitä. Nyt osa viestinnästä rinnastetaan turhaan hälyyn.

– Tässä on murrosvaihe menossa. Tulva on valtava. Viestit hukkuvat taustahälinään. Osaan jää vastaamatta, eikä moni tee sitä tarkoituksella.

Esimerkiksi nuorison suosima WhatsApp -palvelu on ketterä ja paljastaa senkin, onko viesti nähty.

– Jos sitten vielä tekee päätöksen ettei vastaa, niin se on viesti sinällään.

– Kasvotusten kohtaaminen on aina varmin tapa saada viesti toimitetuksi. Kohtaamisessa on tietysti myös omat haasteensa.

Suosittelemme