Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

"Taidelainaamo on ihmisille kuin karkkikauppa"

Hämeenlinnan ainoan taidelainaamon ja gallerian ovet käyvät lamasta huolimatta. Verkatehtaalla toimivaan GalleriaKONEeseen olisi tarjolla taidetta moninkertaisesti enemmän kuin vuoden mittaan pystytään pitämään esillä.

Sirpa Taulu taulujen äärellä taidelainaamossa
Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle
Anne-Maria Niskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hämeenlinnan Verkatehtaalla toimivan GalleriaKONEen näyttelyt ovat vetäneet hyvin väkeä. Näyttelytilaa ylläpitävän taiteilijayhdistys Ars-Häme ry:n toiminnanjohtaja Sirpa Taulu kertoo, että seitsemän toimintavuoden aikana galleriassa on järjestetty lähes sata näyttelyä.

– Galleriassa ja sen vieressä toimivassa taidelainaamossa on käynyt seitsemän vuoden aikana noin 80 000 vierasta. Meillä kävi viime vuonna 12 000 vierasta, kun edellisvuonna 2013 kävijöitä oli pari tuhatta vähemmän, Taulu kertoo.

Näyttelyiden lisäksi myös teosten lainaaminen kiinnostaa suomalaisia, vaikka lama näkyykin jonkin verran lainaustoiminnassa. Sirpa Taulun mukaan Ars-Hämeen taidelainaamon kautta on välitetty seitsemän vuoden aikana maailmalle jo yli 1 500 taideteosta.

Valoisa tila kunnon valoilla

Kun Taidelainaamo muutti Poltinahon taidekasarmilta Verkatehtaalle, täyttyi taiteilijayhdistys Ars-Hämeen pitkäaikainen haave omasta galleriatilasta.

– Tämä on kaupungin ainoa galleria ja se on hyvässä käytössä. Galleria on sopivan kokoinen ja näyttelyissa se muuntuu aina uuden näköiseksi, kuvailee Sirpa Taulu. Seinäremonttia teemme yhdessä taiteilijoiden kanssa, ja nyt saimme tänne uuden valaistuksen. Kiitos siitä kuuluu Verkatehtaalle, joka uusi näyttelytilan led-valot.

Sirpa Taulun mukaan taiteilijat käyvät kisaa siitä, kuka saa työnsä esille GalleriaKONEeseen.

– Taiteilijayhdistyksenä pidämme edelleen yllä tätä galleriaa, koska kaupungissa ei ole toista galleriaa.  Se on ehkä se surullisin asia, että meillä ei näin ole kuin kaksitoista näyttelyä vuodessa ja tulijoita, taiteilijoita on moninkertaisesti enemmän.

Taide kiinnostaa kaikenikäisiä

Sirpa Taulu kertoo, että Verkatehtaan musiikki- ja kongressikeskuksen sydämessä on hyvä toimia. Myös Vanajaveden opistolaiset ja Sibelius-opiston opiskelijat sekä muut Verkatehtaan alueella työskentelevät ovat löytäneet gallerian ja taidelainaamon.

– Kaikkein hienoin juttu mitä muistan on se, kun noin kolmivuotiaat balettitytöt kävivät täällä vuonna 2008. He kävivät joka viikko, kun heillä oli Verkatehtaalla harjoitukset. Nyt heistä on tullut nuoria teinejä ja he käyvät täällä edelleen ja ottavat vanhemmatkin mukaan.

Taulu sanoo, että "taidelainaamo on ihmisille kuin karkkikauppa." He tulevat ja lainaavat työn ja jatkavat matkaansa.

– GalleriaKONE ja taidelainaamo ovat vakiinnuttaneet asemansa Hämeenlinnassa ja sen työn ovat tehneet taiteilijat, kiittelee Sirpa Taulu.

– Kaupungissa on oma vankka taiteilijakunta ja lisäksi meidän näyttelytilamme kiinnostaa myös ulkopaikkakuntalaisia taiteilijoita.

Suosittelemme sinulle