Hyppää sisältöön

Pullonpalautushihnan kuokkavieraat: kukkaruukkuja, shampoopulloja, kardaaniakseli ja pikkupoika

Mikkelin Graanin automarketin pullonpalautuspisteelle palautetaan vuosittain yli 10 miljoonaa tölkkiä tai pulloa. Välillä joukossa on yllätyksiä.

Graanin pullonpalautukseen tuotu vanha lasipullo.
Graanin pullonpalautukseen tuotu vanha lasipullo. Mallasjuoman on joskus pullottanut Mikkelin polttimo- ja oluttehdas Oy. Kuva: Timo Ikonen / Yle
Timo Ikonen

Graanin aulassa on kuusi ahmattia. Siniset pullonpalautusautomaatit nielevät väsymättä tölkkejä, lasipulloja, muovipulloja ja kokonaisia koreja. Vuodenvaihde on yksi vuoden kiireisimmistä ajoista pullohuoneessa.

– Uusi vuosi näkyy viinipulloissa ja samppanjapulloissa. Varmasti viisin-kymmenkertaisesti tulee tällaisia lasipulloja nyt, pullohuoneenhoitaja Mika Lahtinen sanoo.

Mies tietää mistä puhuu. Lahtinen on hoitanut pestiä kahdeksan vuotta ja on ottanut omasta mielenkiinnostaan selvää palautuspullojen historiastakin. Sesonkiaika on nyt mahdollisimman kaukana.

– Juhannukselta kahdeksan viikkoa on kiireisin aika. Lämpimänä kesänä tulee panimotuotteita ja virvoitusjuomapakkauksia, kylmänä kesänä väkevien alkoholijuomien pullot lisääntyvät, Mika Lahtinen tietää.

Hihna tuo yllätyksiä

Pantillisten pullojen ja tölkkien palautusprosentti on Suomessa kova. Suomen Palautuspakkaus Oy:n mukaan kierrätyslasipullojen palautusprosentti vuonna 2013 oli 91 prosenttia, kierrätystölkkien 95 prosenttia, kierrätysmuovipullojen 92 prosenttia ja uudelleen täytettävien lasipullojen noin 100 prosenttia. Palpan laskujen mukaan Suomessa esimerkiksi palautetaan 40 tölkkiä joka sekunti.

Välillä joukkoon mahtuu muutakin, kuin pantillisia pakkauksia.

Pojan minä palautin ovesta äidille. Sanoin, että tästä ei kyllä nyt panttia makseta.

pullohuoneenhoitaja Mika Lahtinen

– Pienistä rei'istä syötetään shampoopulloa, kukkaruukkuja, hernekeittopurkkeja, pullohuoneenhoitaja Mika Lahtinen luettelee.

Yksi erikoisimmista tapauksista on se, kun paikalle kiikutettiin kardaaniakselia.

– Tosiaan kerran kaveri tuli kardaaniakselin kanssa pullohuoneeseen sisään, mutta onneksi ei lähtenyt koneen kautta "palauttamaan", Lahtinen naurahtaa.

Toinen mieleenpainunut tilanne oli se, kun pullokoriluukusta pullohuoneeseen kömpi pikkupoika.

– Pojan minä palautin ovesta äidille. Sanoin, että tästä ei kyllä nyt panttia makseta.

Lasipullo käy aina vain harvinaisemmaksi

Pullohuoneen hihnojen päässä on vajaita koreja, joissa on ruskeita puolen litran lasipulloja. Korit odottavat muutamaa lisäpulloa, jolloin täysi kori lähtisi eteenpäin.

Harvinaisimpia pulloja on otettu talteen. Mika Lahtinen esittelee esimerkiksi vanhaa lasipulloa, jonka etiketissä lukee "Mietoa verovapaata mallasjuomaa - Pilsneri". Valmistajana on Mikkelin polttimo- ja oluttehdas Oy ja onpa etikettiin painettu yrityksen puhelinnumerokin - 37.

Pullohuoneenhoitaja Mika Lahtinen
Pullohuoneenhoitaja Mika Lahtinen Kuva: Timo Ikonen / Yle

– Olen vanhemmilta miehiltä kysellytkin, muistaako joku kyseistä firmaa.

Lasipulloihin liittyy myös vinkki, jonka pullohuoneenhoitaja haluaa kertoa palauttajille.

– Jos juomapakkauksia hamstrataan liikaa ja sullotaan isoihin jätesäkkeihin, niin pulloihin jäänyt neste valuu etiketeille ja suttaa viivakoodit. Silloin kone piippaa häiriön takia.

Koska pulloista ja tölkeistä maksetaan rahaa, niin huijaustapauksiakin on.

– Tehdään väärennettyä pulloa, etikettiä ja viivakoodia. Pienien poikien tekemät huijausyritykset ovat pienempiä, mutta aina rikosasia, Lahtinen muistuttaa.

– Tässä Graanilla päästiin pari kesää sitten väärennettyjä pulloja levittäneen liigan jäljille. Tuon tutkinnan lopputulosta en tiedä.

Suosittelemme sinulle