Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten nettiuhkaaja on todennäköisesti porilainen Isis-taistelija

Isisin nimissä Jussi Halla-aholle uhkausviestin lähettänyt mies on Ylen tietojen mukaan pakistanilaistaustainen porilainen, joka matkusti Syyriaan syksyllä. Supo on siirtänyt tänään uhkauksen eteenpäin poliisin tutkittavaksi. Lounais-Suomen poliisi vahvistaa tutkivansa asiaa.

Kuvankaappaus ISISin videolta, jolla he rekrytoivat uusia jäseniä. Video on julkaistu 19. syyskuuta.
Kuvankaappaus ISISin videolta, jolla he rekrytoivat uusia jäseniä. Video on julkaistu 19. syyskuuta. Kuvan henkilöillä ei ole tekemistä uutisen kanssa. Kuva: ISIS / Reuters-tv
Sara Rigatelli

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho julkaisi 7. tammikuuta Facebook-sivuillaan sähköpostiinsa tulleen uhkausviestin. Hänen mukaansa se oli lähetetty joitakin päiviä aiemmin hänelle, suojelupoliisille ja Helsingin Sanomille.

Sama viesti oli julkaistu 27. joulukuuta Suomi24:n keskustelupalstalla otsikolla "varoitus Suomen hallitukselle".

Abu Hurairah Finlandi -allekirjoituksella esiintyvä kirjoittaja sanoo olevansa "doulatul islamin taistelija" Irakissa. Hän uhkaa hallitusta ja eduskuntaa väkivallalla, jos Suomi päättää osallistua koalitioon eli rintamaan Isisiä vastaan.

"Seppo Lehdolle, Halla-aholle ja kumppaneille. Olette ensimmäisiä tapettavien listalla kun saavumme Suomeen."

Tuntomerkit täsmäävät pakistanilaistaustaiseen opiskelijaan

Halla-ahon Facebook-päivityksen jälkeen Yle jäljitti lähettäjän sähköpostiosoitteen perusteella, että sama nimimerkki kuuluu erittäin todennäköisesti Porista syksyllä kadonneelle nuorukaiselle. Nuorukaisen perheenjäsen vahvisti epäilleensä, että kyseinen nimimerkki kuuluu hänen omaiselleen.

Nimimerkin käyttämien sosiaalisen median tilien perusteella piirtyy kuva pakistanilaistaustaisesta Suomessa asuvasta henkilöstä, joka opiskelee liiketaloutta. Tuntomerkit täsmäävät 21-vuotiaaseen mieheen, jonka Satakunnan Kansa uutisoi lokakuussa lähteneen "daulatul islamin riveihin (isis)" Syyriaan.

Perheen tietojen mukaan mies ei ole palannut Suomeen.

Supo selvitti uhkausta pari viikkoa

Suojelupoliisin selvitykset olivat kesken vielä torstaina, kun Yle kysyi vahvistusta epäilyilleen.

– Ryhdyimme selvittämään asiaa heti kun saimme sen tietoomme. Selvittely jatkuu edelleenkin. Kun on saatu riittävä selvitys viestin taustasta ja mahdollisesti viestin lähettäjästä, sen jälkeen toimenpiteet päätetään sen mukaisesti, kertoi suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.

Toimittajan kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen Supo kertoi perjantaina, että heille oli tullut ilmi tarpeeksi seikkoja, joiden perusteella asia oli syytä siirtää eteenpäin poliisin tutkittavaksi. He eivät kerro, minkä poliisin, mutta Lounais-Suomen poliisi vahvisti Ylelle aloittavansa tutkinnan tapauksesta.

Jussi Halla-aho viestitti Ylelle suojelupoliisin sanoneen aiemmin, ettei "rikosilmoitusta kannata tehdä, koska lähettäjää ei kuitenkaan voi selvittää".

Portaankorva ei kommentoi Halla-ahon väitettä, mutta sanoo yleisen edun vaativan, että tämäntyyppinen uhkaus selvitetään.

Tutkija: Vaikuttaa radikalisoituneelta henkilöltä

Jihadismiin erikoistunut tutkija Juha Saarinen arvioi pyynnöstämme, että nimimerkin some-käyttäytymisen perusteella kyseessä on selvästi radikalisoitunut henkilö.

– Abu Hurairasta välittyy sosiaalisen median kautta kuva henkilöstä, joka suhtautuu vihamielisesti länsimaihin. Hän näyttää kehittyneen al-Qaidan kannattajasta Islamilaisen valtion kannattajaksi ja on todennäköisesti onnistunut liittymään ryhmään, vaikka sitä onkin mahdotonta varmistaa, Saarinen pohtii.

– Uhkaus vaikuttaa aidolta ja ideologisesti motivoituneelta. Tämä ei luonnollisesti tarkoita, että henkilöllä olisi kykyä toteuttaa se tai että Islamilainen valtio olisi sitoutunut uhkauksen toteuttamiseen, hän täsmentää.

Tutkija arvioi, että Abu Huraira pyrkii paitsi nostamaan omaa profiiliaan jihadistina myös shokeeraamaan ja sitä kautta tuomaan Isistä julkisuuteen Suomessa.

Supon tietoon ei ole tullut muita Isisin nimissä Suomeen lähetettyjä uhkauksia.

– Tämä on ilmeisesti yksittäinen henkilö, joka viestin on lähettänyt. Se ei vielä aseta Suomea terroristijärjestön kohdemaaksi, Tuomas Portaankorva painottaa.

Suosittelemme sinulle