Hyppää sisältöön

Yritykset alkavat ymmärtää matkabloggaajan arvon: "Ethän kirjoita mitään kriittistä"

Matkabloggaajat kokoontuvat viikonloppuna Tampereella ja tutustuvat talviseen kaupunkiin. Bloggaajat vakuuttavat kirjoittavansa kokemuksistaan rehellisesti, vaikka monet yritykset tarjoavat palvelujaan kirjoittajille jopa ilmaiseksi.

Matkabloggaajia Juicen kirjastossa Tampereella
Kuva: Petra Ketonen / Yle
Petra Ketonen

Tampereella Juicen kirjastossa kuuluu vilkas puheensorina, josta erottuu hotellien, maiden ja paikkakuntien nimiä. Kymmenkunta matkabloggaajaa eri puolilta Suomea on saapunut verkostoitumaan ja tutustumaan kaupunkiin matkailusesongin ulkopuolella.

Ohjelmassa on esimerkiksi Rajaportin sauna, munkkikahvit Pyynikin näkötornilla, teatterivierailu ja perinteinen kiertoajelu.

Tamperelainen Katja Iivonen on päässyt kokeilemaan ensimmäistä kertaa lumikenkäjalkapalloa. Matkablogia hän on pitänyt kolmisen vuotta.

– Aloitin bloggaamisen, kun lähdin vaihto-opiskelijaksi Aasiaan ja päätin kirjoittaa kokemuksestani. Ja sitten kun tuli reissattua, oli luonnollinen jatkumo kirjoittaa omasta intohimoisesta harrastuksesta, kertoo Katja Iivonen.

– Olen päässyt jakamaan kokemuksia, ja lukijoiden kommenttien myötä saanut vuoropuhelua ja lukea muiden kokemuksia. Olen myös ryhtynyt lukemaan muiden blogeja.

Koko maailma kiinnostaa

Moni on saanut sysäyksen kirjoittamiseen jostakin vaikuttavasta matkasta. Niin myös espoolainen Maria Lehtinen.

Bloggaajan ajatuksia ei voi ostaa. Jos pyyheteline irtoaa seinästä, kirjoitan siitä.

Anna Korkiakangas

– Kaikki alkoi Skotlannista. Se on upea paikka, hieno luonto. Mutta koko maailma kiinnostaa. On niin paljon hienoja paikkoja, mihin mennä.

– Viikkotasolla lukijoita on 500:n paikkeilla. Jos kirjoitan monia kiinnostavasta kohteesta, esimerkiksi Tallinnasta, lukijoita voi olla pari sataa päivässä.

Tamperelainen Teea Åman pitää blogia myös itseään varten.

– Minulla tämä lähti ihan harrastuspohjalta, mutta halusin myös jakaa tietoa ja että blogiani luetaan. Lisäksi kirjoitan asioita muistoksi itselleni.

– Minulla on ollut jonkin verran yhteistyöjuttuja ja teen niitä mielelläni jatkossakin. En halua välttämättä elättää itseäni tällä vaan haluan, että ilo kirjoittaa pysyy ilman niitä mainosrahojakin, sanoo Teea Åman.

Testaajana Karibian risteilyllä

Matkabloggaaja Sanna Kalmari
Sanna Kalmari pääsi testaamaan esteettömyyttä Karibian risteilylle. Kuva: Petra Ketonen / Yle

Kukaan Tampereella vierailleista ei saa elantoaan bloggaamisesta, mutta yhteistyökuvioita on. Monet yritykset ovat jo huomanneet, että myönteinen blogikirjoitus voi toimia paremmin kuin mainos. Espoolainen Sanna Kalmari kirjoittaa esteettömästä matkailusta ja on päässyt muun muassa testaamaan, kuinka Karibian risteily sopii liikuntarajoitteiselle.

– Aloitin blogin, koska netissä oli huonosti saatavilla tietoa siitä, missä pääsee pyörätuolilla liikkumaan. Kerron tietoa ja tunnelmia positiivisessa hengessä, jotta liikuntarajoitteiset innostuisivat matkustamaan. Kerron mihin pääsee – ei minne ei pääse.

– Missään ei pääse ihan kaikkialle pyörätuolilla, mutta aika lähellä oli juuri Karibian risteilyllä. Pääsin jopa karuselliin laivassa. Teen jonkin verran näitä yhteistyömatkoja: minua pyydetään testaamaan kohteita ja teenkin sitä mielelläni, kertoo Sanna Kalmari.

"Ethän kirjoita mitään kriittistä"

Matkabloggaajia kahvipöydässä Juicen kirjastossa
Matkabloggaajien Tampereen kokemuksia voi seurata tunnisteella #bloggaritmansessa. Kuva: Petra Ketonen / Yle

Matkabloggaajat saavat usein alennuksia tai jopa ilmaisia palveluja. Esimerkiksi Tampereella vierailleet bloggaajat saivat ilmaisen majoituksen. Bloggaajat silti vakuuttavat, että kirjoittavat rehellisesti.

– Joskus yritäjät pelästyvät, kun kerron tulevani bloggaamaan. Sanovat, että ethän kirjoita mitään kriittistä, kertoo Anna Korkiakangas.

– Bloggaajan ajatuksia ei voi ostaa. Jos pyyheteline irtoaa seinästä, kirjoitan siitä.

Mitä bloggaajat sitten Tampereesta kirjoittivat? Sitä voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteella #bloggaritmansessa.

Suosittelemme sinulle