Hyppää sisältöön

Tuomioja: Kreikkaa hoidettu alusta alkaen väärin

Kreikan velka EU-maille on noin 227 miljardia euroa. Suomen osuus siitä on reilut seitsemän miljardia.

Kreikassa pidetään parlamenttivaalit parin viikon kuluttua. Vaalien ennakkosuosikki vasemmistopuolue Syriza vaatii Kreikan velkojen leikkaamista ja tukiehtojen neuvottelua uusiksi.

– Heidänkin kanssaan on toimittava. Se on demokraattinen vaali. Kukaan ei epäile vaalien rehellisyyttä. Katsotaan, mikä vaalien tulos on, ja mitä siitä seuraa, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoi Ylen TV1:n Ykkösaamussa.

– Kreikka kokonaisuudessaanhan on asia, joka on hoidettu alusta alkaen väärin valinnan perusteella. Kun kriisi tuli, niin me silloisena oppositiopuolueena äänestimme Kreikan ensimmäistä tukipakettia vastaan. Näimme, että se ei tulisi toimimaan. Niinhän siinä on käynyt, että tukea on pitänyt lisätä uudelleen ja uudelleen, kun vaihtoehtona olisi ollut hallittu velkasaneeraus.

Kreikan velka EU-maille on noin 227 miljardia euroa. Suomen osuus siitä on reilut seitsemän miljardia. Suomen neuvottelemat vakuudet kattavat alle miljardin.

– Me olemme omalla vakuusvaatimuksellamme vähän paremmin turvatussa asemassa kuin muut. Mutta kun mentiin veronmaksajien rahoilla pelastamaan Kreikkaa, niin pelastettiin itse asiassa niitä saksalaisia ja ranskalaisia pankkeja, joilla oli kaikista suurimmat saatavat Kreikasta, Tuomioja huomautti.

Pankit ovat vähentäneet vastuitaan, ja nyt vastuut Kreikan veloista ovat Tuomiojan mukaan pääasiassa EU:n jäsenvaltioilla. Hän ei olisi valmis antamaan Kreikan velkoja anteeksi.

– Ei. Meillä on selkeä ohjelma tässä. Katsotaan, mitä sen kanssa tapahtuu. Kreikkahan on tällä hetkellä läpikäymänsä kurjimuksen jälkeen tilanteessa, että talous on kasvamassa, ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi Ylen TV1:n Ykkösaamussa.

Suosittelemme sinulle