Hyppää sisältöön

Kokenut lintumies ei muista vastaavaa: rastaita oli todella paljon vuodenvaihteessa

Joulun ja loppiaisen välillä etenkin Lounais-Suomessa kierteli vielä kymmeniä tuhansia räkättirastaita, ja vieläkin niitä on tuhansia. Syynä ei ole niinkään leuto talvi vaan pihlajanmarjojen määrä.

Rastas Kuva: Matti Nurmi

Birdlifesta kerrotaan, että rastaiden joukossa on vielä vuodenvaihteen tienoilla ollut monin paikoin punakylkirastaita, ja kulorastaitakin on havaittu. Myös mustarastaita on havaittu ennätysrunsaasti.

Rastaiden muutto on viivästynyt runsaan pihlajanmarjasadon vuoksi. Tilhiä pihlajanmarjojen kimpussa on ollut paljon vähemmän, vaikka niitäkin on isoimmissa keskittymissä laskettu yli tuhat.

Turun lintutieteellisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Jorma Hellsten kertoo, että koko Pohjois-Euroopassa on ollut hyvä pihlajanmarjavuosi.

– Kun on paljon ruokaa, ei rastailla ole ollut mihinkään kiire. Ne ovat viivytelleet niin kauan, että marjat on syöty. Vielä joulun aikaan Turun seudulla oli todella suuria rastasparvia, Hellsten iloitsee.

Rastaiden määrä on näkynyt muun muassa punaisina jätösläikkinä hangissa. Jotkut ovat luulleet rastaiden ulosteita jopa ihmisten veritahroiksi.

Rastaita on näin paljon erittäin harvoin

Nyt tammikuun puolenväliin mennessä linnut ovat vähitellen ottaneet siivet alleen ja jatkaneet matkaansa. Jorma Hellsten kertoo, että viime päivinä on ollut joitakin 300 linnun parvia, kun vielä 4. tammikuuta Turun seudulla oli peräti 2 500 linnun parvia.

– Tämä on ihan normaalia vuoden kulkua, mutta tämmöinen ei osu ihan joka vuosikymmeneen meidän kohdalla. En muista itse tällaista, vaikka jokunen vuosikymmen on näitä tullut jo seurailtua, Hellsten muistelee.

Suosittelemme sinulle