Hyppää sisältöön

Terrorismin vastustaminen yhdisti Ranskan ja maailman – Pariisissa saattoi marssia jopa 1,6 miljoonaa

Ranskan presidentin François Hollanden rinnalla marssi poliittisia johtajia useista maista, muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Britannian pääministeri David Cameron.

Pariisin rauhanmarssin osallistujia Place de la Nationilla.
Pariisin rauhanmarssin osallistujia Place de la Nationilla. Kuva: Yoan Valat / EPA
Anne Orjala

Pariisissa yli miljoona ihmistä on osallistunut valtavalle rauhanmarssille. Marssilla on ollut mukana myös Charlie Hebdo -iskun uhrien perheitä ja monia poliittisia johtajia eri maista.

Ranskalaispoliitikko François Lamy kertoo Twitter-tilillään, että hänen saamansa tiedon mukaan terrori-iskujen uhrien muistoksi ja terrorismia vastaan järjestetyn marssin osallistujien määrä voisi olla jopa reilusti yli miljoona.

– Mahtavaa, Ranska! Minulle on kerrottu, että meitä voisi olla 1,3–1,5 miljoonaa Pariisissa, hän kirjoittaa.

Sisäministeriö sanoi myöhemmin sunnuntai-iltana, että Pariisin marssille osallistui noin 1,2–1,6 miljoonaa ihmistä, mutta tarkkaa lukua on vaikea arvioida marssin laajuuden vuoksi.

Ranskan sisäministeriö kuvaa marssin laajuutta ennenkuulumattomaksi. Sisäministeriö sanoo, että mielenilmaukseen osallistuneita on niin paljon, että he levittäytyivät virallisen reitin ulkopuolelle.

Pariisin Place de la Republiquelle alkoi kokoontua ihmisiä jo paljon ennen marssin alkua. Ihmiset ovat kantaneet julisteita ja banderolleja ja huutaneet "Charlie!, Charlie!" kunnianosoituksena Charlie Hebdo -lehteen tehdyn iskun uhreja kohtaan.

Ranskan presidentin François Hollanden rinnalla marssi poliittisia johtajia useista maista. Marssin kansainvälisten arvovieraiden etujoukossa kävelivät Hollanden kanssa muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Britannian pääministeri David Cameron. Mukana oli myös muun muassa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas.

Johtajat pitivät minuutin hiljaisen hetken Ranskan tämänviikkoisten terrori-iskujen uhrien muistoksi.

Monet olivat tulleet marssille perheiden kanssa.

– Ihmiset, jotka tarttuvat aseisiin ja tappavat ihmisiä, ovat pelkureita, eräs isä selitti pojalleen.

– Haluan puolustaa ilmaisunvapautta, sanoi paikalla ollut 70-vuotias nainen.

Turvatoimet ovat olleet tiukat. Turvallisuutta on valvonut suuri määrä sotilaita ja poliiseja, ja aluetta on valvottu myös ilmasta käsin.

Myös muualla Ranskassa on järjestetty terrorismin vastaisia marsseja sunnuntaina.

Juttua päivitetty 13.1.2014 5.53: Lisätty sisäministeriön tiedot.

Suomen pääministeri Alexander Stubb marssilla Pariisissa sunnuntaina.
Suomen pääministeri Alexander Stubb marssilla Pariisissa sunnuntaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Rauhanmarssille osallistui satojatuhansia Pariisissa sunnuntaina.
Rauhanmarssille osallistui satojatuhansia. Kuva: Bertrand Guay / AFP / Lehtikuva
Malin presidentti Ibrahim Boubacar Keita, Ranskan presidentti François Hollande ja Saksan liittokansleri Angela Merkel osallistuivat rauhanmarssille.
Malin presidentti Ibrahim Boubacar Keïta (vas.), Ranskan presidentti François Hollande ja Saksan liittokansleri Angela Merkel marssilla. Kuva: Patrick Kovaric / AFP / Lehtikuva
Mies toi kukkia terrori-iskuissa kuolleiden muistolle Pariisissa sunnuntaina.
Mies toi kukkia terrori-iskuissa kuolleiden muistolle Pariisissa sunnuntaina. Kuva: Loic Venance / AFP / Lehtikuva
Ranskan presidentti Francois Hollande (oikealla) toivotti Ukrainan presidentin Petro Porošenkon tervetulleeksi Pariisin rauhanmarssille.
Ranskan presidentti François Hollande (oikealla) toivotti Ukrainan presidentin Petro Porošenkon tervetulleeksi Pariisin rauhanmarssille. Kuva: Dominique Faget / AFP / Lehtikuva
Poliisit vartioivat median lähetysautoja kun ihmiset kokoontuivat Place de la Republiquelle Pariisissa sunnuntaina.
Poliisit vartioivat median lähetysautoja kun ihmiset kokoontuivat Place de la Republiquelle Pariisissa sunnuntaina. Kuva: Joel Saget / AFP / Lehtikuva
Vapaudenpatsaaksi pukeutunut mies piteli ranskan lippua Place de la Republiquella sunnuntaina.
Vapaudenpatsaaksi pukeutunut mies piteli ranskan lippua Place de la Republiquella sunnuntaina. Kuva: Joel Saget / AFP / Lehtikuva
Mies pitelee jättimäistä kynää rauhanmarssilla.
Kuva: Joel Saget / AFP / Lehtikuva

Suosittelemme sinulle