Hyppää sisältöön

Kroatia saa konservatiivisen naispresidentin

Vaalit voittanut Kolinda Grabar-Kitarovic on moittinut maansa edellistä presidenttiä liialliseta pehmeydestä.

Kolinda Grabar-Kitarović Kuva: AFP / Lehtikuva

Konservatiivipuolueen ehdokas Kolinda Grabar-Kitarovic on voittanut Kroatian presidentinvaalit. Vaalitappion kärsinyt istuva presidentti, keskusta-vasemmistoa edustava Ivo Josipovic on tunnustanut tappionsa ja onnitellut Grabar-Kitarovicia.

Vaalitulos oli erittäin tiukka. Grabar-Kitarovic sai 50,54 prosenttia äänistä ja Josipovic 49,46.  Tuloksen ratkaisi siis noin 21 000 ääntä.

Tulos on paha isku Kroatian keskusta-vasemmistolaiselle hallitukselle, joka on kamppaillut talousongelmien ja suurtyöttömyyden kanssa. Maassa järjestetään myöhemmin tänä vuonna parlemanttivaalit ja presidentinvaalin tulos heijastelee kansan tuntemuksia hallituksen politiikan suosiosta.

Kolinda Grabar-Kitarovic on Kroatian entinen ulkoministeri ja hän on työskennellyt myös Yhdysvaltain suurlähettiläänä ja Naton pääsihteerin avustajana. Vaalikampanjansa aikana hän arvosteli presidentti Josipovicia siitä, ettei tämä olisi tehnyt mitään maan talouden korjaamiseksi.

Grabar-Kitarovicin ennustetaan kääntävän maan ulkopolitiikan suunnan kärjekkäämmäksi vanhan vihollisen Serbian suhteen. Serbia pyrkii EU:n jäseneksi, mutta Grabar-Kitarovic haluaa asettaa jäsenyydelle tiukat ehdot. Josipovic haki ystävällisiä suhteita Serbiaan, mutta Grabar-Kitarovic moitti häntä liiallisesta pehmeydestä.

Grabar-Kitarovicin arvostelijat pelkäävät, että konservatiivipopulistien voiton myötä äärimielinen nationalismi voimistuu Kroatiassa.

Suosittelemme sinulle