Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kotikokin viholliset: Huono kattila ja tylsä veitsi

Ruoka-alan ammattilainen suosittelee hävittämään keittöstä kuperan leikkuulaudan ja puhkipaistetun pannun sekä usuttaa kotikokkaajankin veitsenteroitukseen. Kattilakaan ei ole aina puhdas vaikka siltä näyttäisi.

Maksaa leikataan leikkuulaudalla.
Kuva: Eila Haikarainen / Yle
Soila Ojanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Porilainen Matti Liipo on ruoka-ammattilainen, jonka hahmo tuli suomalaisille televisionkatsojille tutuksi Masterchef-kilpailun kolmannella tuotantokaudella.

Hän antaa kotikokkaajalle tutun perusohjeen: hyvään veitseen kannattaa panostaa ja pitää se terävänä.

– Jo satasella saa kunnollisen veitsen, jonka terävänä pitäminen onnistuu, kun näyttää sille timanttiviilaa muutaman kerran kuukaudessa. Halvemmat veitset taas vaativat teroittamista useammin, Liipo vinkkaa veitsihuollosta.

Keittiöhifistelijät voivat halutessaan investoida jopa kymmeniä tuhansia euroja huippuveitseen. Liipon oma käyttöveitsi on maksanut kohtuulliset 350 euroa.

Veitsi ei tykkää laatikosta

Matti Liipo kokkailee keittiössään olevan vuolukivitakkauunin läheisyydessä. Uunin päällä on komea kasa paistinpannuja. Näinkö pannut kuuluu säilyttää?

– Tämäkään ei ole kovin oikeaa säilytystä, mutta ehkä enemmän työergonomiaa. On helppo ottaa pannu tuosta vasemmalla kädellä, hän tunnustaa.

Keittiönlaatikon avaamalla löytyy ammattilaisen veitsivarasto. Näyttää samalta kuin monen kotikokkaajan.

– Ei tietenkään näin. Tämä ei ole oikea säilytystapa, Liipo nauraa.

Veitsi ei saisi olla kosketuksissa kovien esineiden kanssa. Laatikossa sillä pitäisi olla oma lokero tai pidike. Veitsi säilyttää parhaiten teränsä veitsimagneetissa tai -tukissa.

Paistinpannu vaihtokuntoon parissa vuodessa

Kunnon työvälineet helpottavat kokkausta. Kuperaa leikkuulautaa ei kannata kuukausikaupalla katsella. Uuteen investointi ei ole iso raha.  

– Tylsällä veitsellä saa haavan sormeen ja hermot menevät. Ja huonolla pannulla ruoka palaa pohjaan, huomauttaa Matti Liipo.

Hän muistuttaa, että jatkuvati lihan ja kalan paistamiseen käytettävän paistinpannun ikä on vain parisen vuotta. Uusi kannattaa ostaa, jos paistettava tarttuu jatkuvasti kiinni. Erikoispannut kestävät pitempään kunnossa, koska niitä käytetään harvakseltaan.

Myös puhtaus vaikuttaa. Peruskattila saattaa näyttää puhtaalta, mutta sen pohjaan jää kuitenkin usein ruokajäämiä, joihin valmistettava ruoka tarttuu helposti.

– Suosittelen kunnon puhdistusta karhunkielellä. Kotiastianpesukoneen voima ei välttämättä riitä puhdistukseen.   

Suosittelemme sinulle