Hyppää sisältöön

Suomi ja Ruotsi suunnittelevat yhteisiä harjoituksia sukellusveneiden jahtaamiseksi

Suomella ei ole omia sukellusveneitä. Puolustusministeri Carl Haglund kuitenkin toteaa, että suomalaisten vahvuus on pinnalla tapahtuvassa toiminnassa.

Carl Haglund Kuva: Vesa Moilanern / Lehtikuva

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö on ottamassa uusia askeleita. Puolustusministerit Carl Haglund (r.) ja Peter Hultqvist kertoivat Sälenin turvallisuuspoliittisessa konferenssissa, että tähtäimessä on muun muassa vieraiden sukellusveneiden etsimisen harjoittelu yhdessä.

Hultqvistin mukaan sukellusvenejahtiharjoituksia voitaisiin alkaa toteuttaa vuosina 2016–2017.

Ruotsin rantavesistä etsittiin lokakuussa vierasta sukellusvenettä suuressa ja huomiota saaneessa operaatiossa. Carl Haglund toteaa, että Suomi ei tuossa tilanteessa olisi lainsäädäntönsä vuoksi voinut Ruotsia auttaa, mutta sukellusvenejahtien harjoittelu yhdessä on jo nyt mahdollista.

Suomella ei ole omia sukellusveneitä. Haglund kuitenkin totesi, että suomalaisten vahvuus on pinnalla tapahtuvassa toiminnassa.

Uusi harjoitusmuoto sisältyy Suomen ja Ruotsin puolusvoimien tulevista yhteistyömuodoista laadittavaan raporttiin, joka julkistetaan ensi kuussa. Samalla yhteistyötä halutaan tiivistää useilla eri alueilla, kuten ilma- ja meritilan valvonnassa ja tukikohtien yhteiskäytössä. Yhteisharjoituksia on kaiken kaikkiaan tarkoitus lisätä ja tiedonkulkua maiden välillä tehostaa entisestään.

Jyrki Hara, Sälen
Yle Uutiset

Suosittelemme sinulle