Hyppää sisältöön

Suojeluskuntamuseon remontissa suojellaan kaikkea alkuperäistä

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon remontissa on vuorossa sähköremontti. Lähes satavuotiseen rakennukseen on lisäilty sähköjä tarpeen mukaan vuosien varrella ja nyt remontissa karsitaan pois kaikki ei-alkuperäinen. Sähköt lienevät kunnossa kesään mennessä, mutta miljoonan euron remonttia tehtäneen vielä vuosia eteenpäin.

Museojohtaja Susanna Tyrväinen ja perinneyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Jokisalo Suojeluskuntamuseossa Seinäjoella. Kuva: Pauliina Jaakkola / Yle

Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museossa toivoisi kuulevansa ne muistot ja tarinat, joita talo on nähnyt  – ja kertoisi, jos vain seinät osaisivat puhua.

– Olisi monta mielenkiintoista asiaa kuultavissa ja tarkoitus olisi, että ne tarinat kuultaisiin, myhäilee Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon tukiyhdistyksen puheenjohtaja eversti evp Jorma Jokisalo.

Museorakennus on valmistunut vuonna 1926 ja on lähes 90-vuotisen historiansa aikana toiminut sekä suojeluskuntien että Lotta Svärd -järjestön käytössä sekä ainakin Seinäjoen kaupungin matkailutoimen ja kesäyliopiston tiloina. Myös Maakuntaliitto on ollut talossa.

– Oli täällä discokin 1970-luvulla, Jorma Jokisalo tietää.

Sähköturvallisuudesta aloitetaan

Suojeluskuntamuseota on remontoitu sieltä täältä silloin tällöin. Viimeisimmät remontit on tehty vuonna 2014, mutta talossa on jälkiä aiemmistakin kunnostuksista.

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon perusnäyttelyä käydään läpi remontin aikaan. Kuva: Pauliina Jaakkola / Yle

– 2014 laitettiin jo ulkopuolta kuntoon, esimerkiksi vesieristystä ja kivijalkaa. Sisätiloissa aloitetaan nyt, kertoo museotoimenjohtaja Susanna Tyrväinen. Ensimmäisenä vuorossa on sähköremontti, mistä syystä museo on suljettuna kevään 2015 ajan. Useiden toimijoiden jäljiltä talossa on monenlaisia sähkövirityksiä.

– Sähköjä on jouduttu uusimaan ja lisätty aina vähän sinne tänne. Nyt ei-alkuperäinen poistetaan ja alkuperäinen jää. Esimerkiksi (alkuperäiset) katkaisijat poistetaan käytöstä, mutta ne jäävät seinälle osana arkkitehtuuria ja ilmettä, Tyrväinen sanoo.

– Näyttelytiloihin tullessa jokaisessa huoneessa laitetaan valot erikseen. Se on toiminnan kannalta hankalaa, kun on kierrettävä koko talo, ja kaikki katkaisijat eivät ole ehkä toimineet. Se on herättänyt uusimisen tarpeeseen, Susanna Tyrväinen jatkaa.

Miljoonan euron tarve

Sähköremontti on toivottu ja tarpeellinen remontti, vakuuttavat Susanna Tyrväinen ja Jorma Jokisalo, mutta tietävät samalla, että remonttitarve ei pääty siihen.

– Suurinta remonteista eli lämpö-, vesi- ja ilmastointiremonttia ei ole helppo toteuttaa. Ikkunoita voidaan ehkä uusia ensi kesänä, Jorma Jokisalo miettii.

– Riippuu siitä, mitä rahaa on saatu kerättyä, Jokisalo sanoo ja arvelee kaikkiaan remontteihin ja uudistuksiin tarvittavan miljoona euroa. Rahoitusta tullaan hakemaan valtakunnan laajuisesti, kaikilta mahdollisilta tahoilta. Remontissa tehtäviä töitä valvoo Museovirasto.

– Tässä ollaan tärkeän asian kanssa tekemisissä. Tämä on merkittävää kulttuuriympäristöä eteläpohjalaisittain ja valtakunnallisesti, Susanna Tyrväinen sanoo.

Uusi perusnäyttely 100-vuotisjuhliin

Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon ja Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon tukiyhdistyksen toiveissa on saada rakennuksen ohella kuntoon myös museon perusnäyttely ja kokoelmat. Jotain pystytään tekemään jo nyt.

– Kevään kiinnioloaika hyödynnetään, kun henkilökunnan ei tarvitse olla asiakaspalvelutehtävissä. Konservaattori käy läpi kaikki aineistot, luettelointitiedot tarkistetaan ja samalla aineisto konservoidaan, Susanna Tyrväinen kertoo.

– Myös perusnäyttelyä uudistetaan. Se on tehty vaiheittain ja etenee nyt vähän epäloogisesti. Sellaista aineistoa, joka on mennyt vähän huonoon kuntoon, uudistetaan ja "ylimääräistä" aineistoa pannaan pois. Ei suuria muutoksia, mutta jotain, Tyrväinen sanoo.

Tukiyhdistyksen osalta toiveena on, että remontit olisivat valmiina talon 100-vuotisjuhlavuonna. Ja noihin remontteihin kuuluu haaveissa myös kokonaan uudistetttu perusnäyttely.

– Ensimmäisiä askelia ollaan ottamassa. Ja, kun lähtöaskel on otettu ja suunta selvä, uskotaan, että vuosien myötä asiat menevät hyvään järjestykseen, Jorma Jokisalo sanoo.

Suosittelemme sinulle