Hyppää sisältöön

Kirjastopuukotuksen oikeuskäsittely alkoi

Keski-Suomen käräjäoikeudessa on alkanut pari vuotta sitten Jyväskylässä tapahtuneen kirjastopuukotuksen sekä 2012 kesällä Oulussa tapahtuneen sumuteiskun oikeuskäsittely.

Kuvaajat ottavat valokuvia kirjastopuukotuksesta syytetystä.
Oikeudenkäynnissä oli paljon mediaa. Kuva: Yle Keski-Suomi
Petra Thúren

Aamuyhdeksältä alkaneessa oikeudenkäynnissä on syytettynä neljä miestä. Yhtä heistä syytetään poliittisten toimintaoikeuksien loukkaamisesta ja törkeästä pahoinpitelystä, kolmea muuta törkeästä pahoinpitelystä.

Jutussa on luettu yksitoistakohtainen haastehakemus. Rangaistusta vaaditaan neljään pahoinpitelyyn, yhteen törkeään pahoinpitelyyn, vaarallisen esineen hallussapitoon, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapitoon, kokouksen estämisen yritykseen, poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yritykseen ja lievään ampuma-aserikokseen.

Vastaajat myöntävät tuoneensa paikalle teleskooppipatukan ja puukon, mutta niiden käyttötarkoituksesta ei ole yksimielisyyttä.  Puolustuksissa vedotaan hätävarjeluun. Kaksi kokouksen estämisestä ja poliittisten toimintavalmiuksien loukkaamisesta syytettyä miestä kiistää syytteet.

Pääsyytetty verhoutui lippukuvioiseen huiviin

Sekä kirjastopuukotuksesta että Oulun sumuteiskusta epäilty mies oli verhonnut kasvonsa Suomen lipuilla kuvioidulla huivilla. Hän pakoili poliisia lähes kaksi vuotta ja jäi lopulta kiinni toisen jutun yhteydessä.

Oikeudessa mies on kiistänyt olleensa paikalla Oulussa, mutta tilaisuuden järjestäjä ja kaasua silmilleen saanut kansalaisaktivisti Dan Koivulaakso tunnistivat miehen oikeuden istunnossa.

– Tää sama epäilty kaasutti minua Oulussa luentotilaisuudessa ja epäillysti syyllistyi poliittisten toimintavapauksien loukkaukseen eli esti minua harjoittamasta politiikkaa. Se on erittäin ongelmallista, jos me elämme demokratiassa, Koivulaakso totesi.

Juttua päivitetty lisätiedoilla.

Suosittelemme sinulle