Hyppää sisältöön

Suurnopeuskamera avaa silmälle näkymättömän maailman

Kun jokin toiminta tapahtuu niin nopeasti, ettei silmä ehdi nähdä sitä, apuun tulee suurnopeuskamera. Kun kamera ottaa kymmeniätuhansia tai jopa miljoonia kuvia sekunnissa, aika pilkkoutuu niin pieniin osiin, että tapahtumat pystyy näkemään. Yhdistämällä suurnopeuskamera mikroskooppiin ja tarvittaessa tähystimeen, yritykset voivat säätää tuotantoaan entistä tarkemmaksi, nopeammaksi ja siinä sivussa myös edullisemmaksi.

Käsi säätää kameran linssiä.
Kuva: Timo Leponiemi / Yle
Timo Leponiemi

Janakkalalainen Jaso Oy on erikoistunut suurnopeuskameroihin, mikroskopiaan ja tähystimiin. Se on löytänyt asiakkaita niin lentokoneteollisuudesta, puunjalostuksesta kuin puolijohdevalmistajista. Yksi menestyksen avain on luoda omia tuotteita, joita tarvitaan pieniin, nopeisiin ja piilossa oleviin kohteisiin.

– Iso kotimainen puunjalostusteollisuuden yritys käytti prosessissaan erittäin tarkkaa leikkuria ja halusi nähdä miten se toimii. Tämä pieni leikkuri oli erittäin pieni ja se oli koneen sisällä. Me kehitimme tähystimen, jonka yhdistimme suurnopeuskameraan. Sen ansiosta he näkivät ensimmäistä kertaa sen, mitä he oikeasti tekivät, kertoo Jaso Oy:n toimitusjohtaja Mari Nummenpää.

Vaikka viisi miljoonaa kuvaa sekunnissa

Jaso Oy:n tavoite on pilkkoa aika ja matka mahdollisimman pieniin osiin. Aika pilkkoutuu suurnopeuskameralla ja matka mikroskoopeilla. Suurnopeuskameralla kotialbuminsa saisi täyteen silmänräpäystäkin nopeammin.

Suurnopeuskameran kuvia yritykset tarvitsevat kaikkeen, missä nopea liike pitää saada purettua osiin.

Jarmo Salonen

– Pystyn lupaamaan viisi miljoonaa kuvaa sekunnissa. Pääsääntöisesti kuitenkin kuvia otetaan 500 - 50 000 kuvaa sekunnissa, kertoo Jaso Oy:n tekninen johtaja Jarmo Salonen.

Tavallinen TV:n katsoja näkee suurnopeuskameran kuvia luontodokumenteissa, kun niissä näytetään vaikkapa villipetojen saalistusta. Tai mitä melonille tapahtuu, kun luoti osuu siihen. Teollisuudelle surnopeuskamerat ovat tärkeä työkalu, kun tuotteet kulkevat linjoilla kiitävää vauhtia niin, ettei silmällä näe, mikä menee pieleen.

– Suurnopeuskameran kuvia yritykset tarvitsevat kaikkeen, missä nopea liike pitää saada purettua osiin. Sen avulla voidaan esimerkiksi  tuotantolinjoja ja erilaisia syöttölaitteita säätää toimimaan optimaalisesti. Näin vältytään siltä, että tuotteita menisi pilalle.

Hämäläinen osaaminen on huomattu myös maailmalla

Kahden hengen yrityksen ovelle tullaan jopa isoista yrityksistä muilta mantereilta. Siitä esimerkkinä on yhteistyö komponentteja valmistavan Muratan ja mittalaitteita valmistavan Nikon Metrologyn kanssa. Hyvä menestys on rohkaissut jo vuonna 1996 perustetun Jaso Oy:n markkinoimaan itseään myös messuilla.

- Tähän asti olemme tulleet varmalla, rauhallisella, opiskelevalla otteella. Aiomme jatkaa samalla tavalla, mutta me näemme tässä toiminnassa myös selviä kasvun mahdollisuuksia. Vaikka yleinen taloudellinen tilanne on heikko, me näemme tässä selvää pöhinää. Se on ilahduttavasti lisääntynyt.

- Kun oma pakettimme alkaa olla valmiina, me olemme tulleet enemmän esille messuilla ja markkinoineetkin rohkeammin. Me haluamme myös uusia asiakkaita, toteaa toimitusjohtaja Mari Nummenpää.

Suosittelemme sinulle