Metsäntutkimuslaitoksen selvityksen mukaan hyvin lyhyet ajat metsässä vaikuttavat ihmisen psyykkeeseen ja fysiikkaan. Verenpaineen laskemisen lisäksi päivittäin metsässä vietetyt 20 minuuttia kohottavat elinvoimaisuuden tunnetta.
– Metsäntutkimuslaitoksen suositusten mukaan kuukausittain lähiluonnossa vietetyllä viidellä tunnilla on huomattava vaikutus henkiseen hyvinvointiin, sanoo Metsähallituksen projektipäällikkö Kati Vähäsarja.
Ihmisten kasvava henkinen ja fyysinen kuormitus on johtanut tutkimaan metsän vaikutusta hyvinvointiimme. Viimeisen viiden vuoden aikana tutkimusten tahti on ollut kiihtyvä.
– Englannissa on juuri ilmestynyt tuore koonti tutkimustuloksista. Koko ajan tulee uutta vahvistusta, että metsällä on vaikutusta lasten allergioihin. Lapset saavat metsästä hyödyllisiä bakteereja iholleen, sanoo Kati Vähäsarja.
On käynyt selville, että metsän näkeminen pelkästään ikkunasta virkistää mieltä.
Kati Vähäsarja
– Enemmän psyykkiseen puoleen tähtäävä tutkimus koskee metsän elvyttävää vaikutusta. Tätä on tutkittu kyselyillä ja laitteita joilla mitataan kuinka aivot reagoivat stressiärsykkeisiin metsässä tai kaupunkiympäristössä.
Käynnissä olevat tutkimukset ovat osoitus siitä kuinka keskeisenä metsään pidetään.
– On käynyt selville, että metsän näkeminen pelkästään ikkunasta virkistää mieltä. Jo viisi minuuttia metsässä vaikuttaa jaksamiseen, summaa Kati Vähäsarja.
Metsä on melkein lääke
Perinteisten havupuiden maassamme metsän hyvät vaikutukset terveyteen ovat tutkimusten perusteella olemassa. Sama huomio on tehty Japanissa, vaikka siellä puusto on Kati Vähäsarjan mukaan kovin erilainen.
Stressi laskee metsän tuoksuista, rentouttavissa äänistä, maisemien näkemisestä ja metsän mauista.
Kati Vähäsarja
– Japanissa on tutkittu metsästä erittyviä eteerisiä öljyjä, joilla uskotaan olevan hyviä vaikutuksia. Samaa voidaan ajatella Suomessakin. Stressi laskee metsän tuoksuista, rentouttavissa äänistä, maisemien näkemisestä ja metsän mauista.
Projektipäällikkö Kati Vähäsarjan mukaan psyykkisen hyvinvoinnin kohoamiseen riittää jo pelkkä metsään meneminen.
– Oleskelu riittää. Sitten jos siihen lisätään liikunta, niin saadaan fyysisiäkin vaikutuksia.
"Paras terveyshyöty saadaan, kun liikunta tulee huomaamatta"
Henkilöt, jotka eivät koe perinteiseen liikuntaan tarkoitettuja paikkoja tarpeeksi motivoiviksi, saavat metsästä uudenlaista intoa liikuntaan.
– Vuosia vähän liikkuneelle metsä on matalan kynnyksen paikka, summaa Vähäsarja.
Vuosia vähän liikkuneelle metsä on matalan kynnyksen paikka
Kati Vähäsarja
Kati Vähäsarja ottaa esimerkiksi Metsähallituksen Luonto Liikuttamaan-hankkeen, joka toteutettiin Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa 2.4.2013–31.1.2015.
– Mukana oli liikunnasta kiinnostumattomia, keskivartalolihavia miehiä, joita painonnousu huolestutti. Heidän kanssaan kehiteltiin "Metsästä motivaatiota painonhallintaan ja liikuntaan" -ryhmää.
Hankkeessa mukana olleet miehet totesivat Kati Vähäsarjan mukaan, että metsässä kulkeminen ei tämä tunnu edes liikunnalta.
– Moni koki, että pitkienkin matkojen kulkeminen metsässä ei tunnunut rasittavalta. Paras terveyshyöty saadaan, kun liikunta tulee huomaamatta. Lopputuloksena porukan paino tipahti yhteensä 60 kiloa, kun miehiä oli kaikkiaan 16, kertoo Kati Vähäsarja.