Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Koskenniemi: "Vapaakauppasopimuksen investointisuoja hiljainen pommi"

Keskuskauppakamari sen sijaan pitää oikeusjuttuja suurempana vaarana sitä, ettei Suomi saa kipeästi kaivattuja sijoituksia.

Neuvottelut EU:n ja Yhdysvaltain välisestä vapaakauppasopimuksesta ovat kesken. Mahdollinen sopimus herättää tunteita puolesta ja vastaan. Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi ja Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori pohtivat, mitä sopimus oikeasti tarkoittaisi.
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi tyrmäsi täysin EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimukseen (TTIP) suunnitellun investointisuojan Ylen aamu-tv:ssä.

Koskenniemi pelkää eurooppalaisen demokratian kaventuvan, jos yritykset voisivat haastaa valtioita välimiesoikeuksiin, joiden päätöksistä ei olisi valitusoikeutta.

– Sopimuksessa mukana oleva investointisuoja on hiljainen pommi. Se räjäyttäisi eurooppalaisen perustuslaillisen ja demokraattisen järjestelmän ja olisi ennenkuulumaton vaara. Toivon, että komissio ottaa huomioon kansalaisten konsultaation ja suojaa ei tule sopimukseen tässä muodossa. Minusta on täysin selvää, että jos se siellä on, niin sopimuksen tulee kaatua.

EU-komissio onkin jäädyttänyt toistaiseksi TTIP-sopimuksen investointisuojaa koskevat neuvottelut ja kysynyt unionin kansalaisten mielipidettä asiasta. 145 000 henkilöä ja kansalaisjärjestöä kertoi näkemyksensä komission kysymyksiin. Peräti 88 prosenttia palautteesta suhtautui kielteisesti investoinsuojaan.

Suomalaisia yrityksiä edustava Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden yksikön johtaja Timo Vuori ei nähnyt investointisuojan vaikutuksia näin vaarallisena. Vuori totesi Koskenniemen maalailevan uhkakuvia.

– Suomi ei ole joutunut kertaakaan investointiriidan kohteeksi. Yksi suomalainen riita liittyy Viroon. Suurin haaste ei ole se, että yritykset haastaisivat meillä Suomen valtion oikeuteen, vaan se, että emme saa kansainvälisiä investointeja.

Sekä Koskenniemi että Vuori olivat samaa mieltä siitä, että vapaakauppasopimus on erittäin tärkeä molemmille, ja se pitää saada aikaiseksi.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat neuvotelleet salassa investointi- ja vapaakauppasopimuksesta heinäkuusta 2013 lähtien. Sopimuksella olisi merkittäviä vaikutuksia maailmantaloudelle, koska EU:n ja Yhdysvaltojen yhteenlaskettu bruttokansantuote kattaa puolet koko maailman BKT:stä.

Suosittelemme