Hyppää sisältöön

Tupakantumppi paljasti osuuden Perhon salakaatoon – "Kyllä minä vielä susia ammun"

Alaveteliläinen Jens Brännkärr osallistui Perhossa tammikuussa 2013 järjestettyyn kolmen suden salakaatoon. Tämä pystyttiin osoittamaan tupakantumpeista otetulla dna-näytteellä. Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi torstaina Brännkärrin ja 11 muuta miestä törkeästä metsästysrikoksesta.

Kuva: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Pohjanmaalla Kruunupyyn Alavetelissä asuva Jens Brännkärr kertoo Yle Österbottenin haastattelussa lähteneensä mukaan jahtiin puolivahingossa.

– Meidän oli tarkoitus mennä kalastamaan, kun kaverini sanoi, että lähdemme Perhoon.

Kaveri tiesi, mitä paikkakunnalla oli tekeillä. Varsinaisessa jahdissa Brännkärrin tehtävänä oli seistä passissa kiikarikiväärin kanssa. Hän sanoo nähneensä susia, muttei kertomansa mukaan ehtinyt ampua yhtään laukausta.

Hän poltteli jahdin aikana tupakkaa, ja poliisi pystyi osoittamaan Brännkärrin osallisuuden jahtiin tupakantumpeista otetun dna-näytteen avulla. Poliisi otti Brännkärristä dna-näytteen, koska miehen nimi oli noussut tapauksen yhteydessä esiin.

Kiinnijäämisen jälkeistä prosessia mies kuvaa raskaaksi. Erityisesti yhden metsästäjän itsemurha on ottanut koville.

– Se on surullista. Hautajaisissakin oli paikalla satoja ihmisiä.

Brännkärr perustelee jahtia susien liian suurella määrällä sekä sillä, että ne tulevat liian lähelle ihmisasutusta. Hän kertoo susien vierailleen omilla kotiportaillakin. Samaa mieltä on hänen mukaansa moni muukin kotikuntalainen.

– Kaiken kaikkiaan jahtiin on suhtauduttu myönteisesti – on tietenkin myös niitä, jotka eivät sitä hyväksy. Jokainen kuitenkin tietää, että emme tarvitse susia täällä.

Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi torstaina hänet ja 11 muuta miestä yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä neljän vuoden metsästyskieltoon.

– Kyllä minä vielä susia ammun, Brännkärr toteaa Yle Österbottenille.

Ida-Maria Björkqvist / Yle Österbotten

Suosittelemme sinulle