Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Pukuilu vapauttaa roolileikkiin - Cosplay on erottautumisen leikkiä

Suomessa vain harvat uskaltavat erottautua pukeutumisellaan. Suomen käsityön museossa Jyväskylässä kevätkauden esillä oleva Cosplay -näyttely avaa tässä mielessä raikkaan näkökulman harrastukseen, jossa puvustus, kampaus ja näyttävät meikit avaavat ovet fantasia-avaruuteen.

Suomen käsityön museo
Iris Rönkkö, Esther Blanchett-asu. Kuva: Timo Hytönen / Yle
Timo Hytönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa on noin kymmenen vuoden ajan harrastettu pukuilua. Kansainvälisellä nimellä tunnettu Costume Play eli Cosplay on viime vuosina onnistunut saamaan vankan jalansijan myös Suomessa. Harrastajia on jo tuhansia ja tunnetuimmat suomalaiset pukuilijat tunnetaan kansainvälisesti. Cosplayn ideana on pukeutua fiktiivisiksi hahmoiksi, kuten kirjan, sarjakuvan, elokuvan tai tietokonepeliin sankariksi.

Usein lähtökohtana on japanilaisessa sarjakuvassa ja sarjakuvakirjallisuudessa tunnetuksi tullut hahmo. Näin myös Esther Blanchett hahmon pukua esittelevällä Iris Rönköllä. Taidokas puku vaati paneutumista ja runsaasti työtunteja.

Pukuillaan näyttely Jyväskylän käsityön museo
Iris Rönkkö ja Suvi Liukkonen. Kuva: Timo Hytönen / Yle

–Tekemiseen meni kuusi kuukautta ja ihan sellaista jokapäiväistä työtä. Helmiä ja pitsiä sai ommella, mutta puku on todella rakkauden tulos. Se on peräisin sellaisesta sarjasta kuin Trinity Blood, josta on olemassa sekä japanilaista manga-sarjakuvaa että romaaneja. Tuo puku on taidekirjasta, jossa on kuvattu sarjan pukuja. Se on kuningatarasu tai yksi monista kuningatarasuista ja se näkyy kirjassa vain yhdessä pienessä kuvassa, Iris kertoo.

Iris on cosplay-konsulttina mukana Jyväskylään näyttelyn tuottaneessa Cosvision-yhdistyksessä. Hän kertoo, että harrastajien on mahdollista käyttää puvuissa omaa mielikuvitusta, mutta osa harrastajista pyrkii myös mahdollisimman lähelle pukunsa esikuvaa.

– Yleensä cosplayhahmot tehdään hyvinkin tarkasti sen esikuvan mukaisesti. Että esimerkiksi: kun tuossa kohtaa kulkee sauma, minäkin teen siihen sauman. Siinä mielessä tarkka kuvaus esikuvasta on hyvä lähtökohta. Esimerkiksi Harry Potteria on hirveen helppo cosplayata vaikka kirjan perusteella, koska siinä kerrotaan tismalleen millaiselta se näyttää.

Suomi tunnetaan käsityömaana

Suomalaista harrastajista poikkeuksellisen moni haluaa itse tehdä asunsa. Se ei kuitenkaan ole harrastamisen ehto.

– Ei itse asiassa tarvitse. Suomessa ollaan hyvin käsityösuuntautuneita, koska esimerkiksi on vaikea ostaa valmiita pukuja. Mutta se ei ole mikään pakko, on mahdollista myös ostaa puku valmiina tai tehdä se valmisvaatteista muokkaamalla. Toiset on myös enemmän suuntautuneita esiintymiseen. Tätä voi harrastaa niin monella tavalla, ja toisílle se käsityö on vain sellainen pakollinen paha.

Jyväskylästä maailman tuntemaksi on jo ponnahtanut cosplay-taiteilijoita. Yksi heistä on kansainvälisissä tapahtumissa ahkerasti vieraileva Janne ”Elffi” Rusanen, jonka asuista Suomen käsityön museossa on esillä Masrur hahmo sarjasta Magi: the Labyrinth of Magic.

Pukuilua näyttely käsityön museo Jyväskylä
Cosplay-asuja. Kuva: Timo Hytönen / Yle

– Elffihän on tosi tunnettu ja hänet yhdistetään suomalaiseen cosplayhin, koska hän on niin näkyvä hahmo siellä. Mutta koko Suomi on tunnettu tästä käsityöläisyydestään. Puvut on tehty itse ja sitä hämmästellään. Esimerkiksi Espanjassa ei ole tapana itse tehdä niitä pukuja ja siellä ihastellaan, että miten olette osanneet itse tehdä pukunne. Että kyllä Suomi ja suomalaiset tiedetään, mutta harrastajien joukko on vielä aika pieni ja cosplayn historia Suomessa on vain kymmenen vuotta. Että kyllä meillä vielä töitä riittää, että meidät tunnettaisiin vielä paremmin, sanoo Cosvision tuottaja Suvi Liukkonen.

Cosplayn koti on Japanissa

Maailmalla on Suvin mukaan satoja tai jopa tuhansia cosplayn harrastajia. Merkittäviä tapahtumamaita ovat Yhdysvallat ja Japani.

cosplay
Cosplay-asuissa panostetaan yksityiskohtiin. Kuva: Timo Hytönen / Yle

– Amerikassa järjestetään cosplay-taphtumia laidasta laitaan, mutta isoin asia tämä on tietysti Japanissa, jossa esimerkiksi on juuri avattu cosplay-puisto, josta voi varata valmiiksi kalustettuja huoneita ja muuta.

Siuomessa cosplay on kymmenessä vuodessa hiljalleen kasvanut nuorten erikoisesta pukeutumisesta omaksi tunnustetuksi osakseen kulttuuria.

– Pitkään on ollut mediassa ihmettelyä, että tällaisissa hassuissa asuissa nuoret kulkee, kun on ollut juttuja esimerkiksi japanilaisen kulttuurin tapahtumista tai pelitapahtumista.  Mutta kyllä se on jo alkanut muuttua ja me tehdään Cosvision-yhdistyksessä aika paljon töitä, että se mielikuva muuttuisi. Tämähän vaatii tavattoman paljon työtä. Esimerkiksi jos olet orientoitunut kisaamaan, niin olet oman elämäsi koreografi, maskeeraaja, puvustaja ja järjestäjä - ja jos tuolta elokuvamaailmaslta lähdetään hakemaan vertailukohtia, myös oman elämäsi tähti, Suvi toteaa.

Jyväskylässä Suomen käsityön museossa nähtävä näyttely on esillä huhtikuulle ja siinä esitellään cosplayn lisäksi myös japanilaista katumuotia.

Suosittelemme sinulle