Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Lukijat tukkanuottasilla tupakansavusta: "Olisi erinomaisen upea juttu, jos parveketupakointi kiellettäisiin"

Tupakointi herättää Ylen lukijoissa kiivaita kannanottoja puoleen jos toiseen. Savuttomien mielestä tupruttelua tulisi rajoittaa ja rankasti, kun taas tupakoitsijoiden mielestä heillä on oikeus polttaa siellä, missä huvittaa, esimerkiksi omalla parvekkeella.

Mies sytyttää tupakkaa.
Kuva: Hanna Lumme / Yle
Hanna Lumme
Avaa Yle-sovelluksessa

Kysyimme Ylen lukijoilta, häiritseekö naapurin tupakointi. Suurin osa lukijoista on sitä mieltä, että tupakointi on häiriötekijä eikä omassa kodissa pitäisi joutua hengittämään toisten sauhuttelun hajuja.

Nimimerkki Nasse kirjoittaa, että etenkin parveketupakointi häiritsee.

– Se ei rajoitu vain tupakoijan parvekkeelle tai asuntoon, vaan savu kulkeutuu ympäri kerrostaloa ilmastointikanavien kautta. Tupakoitsija saa sauhutella oman terveytensä piloille, mutta hän ei saa altistaa muita ihmisiä savulle.

– Ylä- ja alakerran naapurit röökaavat kukin vuorollaan. Käytännössä ovea ei voi pitää auki ja parveke on luotaantyöntävä, käyttökelvoton. Jos naapurit edes vetäisivät pölliä hieman harvemmin, mutta alhaalla kaksi ja ylhäällä yksi tupakkimies tuuraavat toisiaan vuoron perään kymmenen minuutin tauoin, kirjoittaa nimimerkkiSavukas vai asukas.

Tupakoitsija saa sauhutella oman terveytensä piloille, mutta hän ei saa altistaa muita ihmisiä savulle.

Nimimerkki Nasse

Hänestä savun haju tekee asumisesta epäviihtyisää.

– Kysymys on vain siitä, kuinka paljon häiriötä tai haittaa naapurin pitää kerrostalossa sietää. Minun hermokynnykseni on laskenut vuosien varrella aina vain alemmas. Savun hajuun ei totu.

– Olisi erinomaisen upea juttu, jos parveketupakointi kiellettäisiin ja taloyhtiöissä osoitettaisiin erilliset tupakkapaikat ulkona. Myös asunnoissa polttamisen kieltämistä tulisi pohtia, jos savu tulee rappukäytävään ja sitä kautta muiden asuntoihin, nimimerkki Savusta kärsivä sanoo.

"Jospa kiellettäisiin tupakan maahantuonti ja myynti"

Moni lukijoista pitää tupakointia häiritsevänä myös asuintalojen ulkopuolella, esimerkiksi ulko-oven edustoilla ja bussipysäkeillä.

Jos naapurit edes vetäisivät pölliä hieman harvemmin, mutta alhaalla kaksi ja ylhäällä yksi tupakkimies tuuraavat toisiaan vuoron perään kymmenen minuutin tauoin.

Nimimerkki Savukas vai asukas

– Ulko-oven edessä tupruttelijat eivät ymmärrä, että tupakan sulotuoksut imeytyvät ovesta sisälle laajalle alalle. Ongelma leviää myös ylös kerrostalon seinää! kirjoittaa nimimerkki Tontilta toiselle tuulee.

Moni lukijoista on sitä mieltä, että tupakointi voitaisiin kieltää.

– Poltetaan parvekkeella, huoneistojen vessoissa, liesituulettimen alla, ja savu hajuineen kulkeutuu naapurihuoneistoihin. Tupakalla itsensä tervanneiden vaatteiden ja habituksen tuoksu on henkeäsalpaava ja luotaantyöntävä varsinkin, kun tämä trendikäs smoukkaaja sattuu samaan hissiin tai ajoneuvoon. Kadulla ja bussipysäkeillä hönkäilijät puhaltavat savusaasteensa silmiin ja suoraan naapurin suuhun, kirjoittaa nimimerkki No smoking.

– Jospa kiellettäisiin tupakan maahantuonti ja myynti ankarien sakkojen uhalla. Ei kukaan sitä kessua jaksaisi kauan kasvattaa ja niin alkaisi lopetella. Liian paljon vouhotusta mokomasta. Humalassa riehujoista suurempi häiriö,Rajansa kaikellasanoo.

Olen itsekin tupakoitsija, ja siirryn syrjään, jos savu häiritsee, mutta en siedä sitä, että tekemisiini puututaan minun alueellani, eli parvekkeella.

Nimimerkki Kerrostaloasukki

"Ei pitäisi kieltää"

Lukijoiden joukosta löytyy myös tupakoitsijoiden puolustajia, joiden mielestä tupakoinnin rajoittaminen olisi turhaa.

– Te, jotka sanotte ylläolevaa itsekkääksi, olette itse itsekkäitä. Myös tupakoitsija on maksanut siitä omasta parvekkeestaan yksityisalueena. Jos asuu kerros- tai rivitalossa, tulee osata elää muiden asukkaiden tapojen kanssa. Olen itsekin tupakoitsija, ja siirryn syrjään, jos savu häiritsee, mutta en siedä sitä, että tekemisiini puututaan minun alueellani, eli parvekkeella, Kerrostaloasukki kirjoittaa.

– Ei pitäisi kieltää. Raikas tupakansavuhan tuoksuukin hyvältä, ei siinä mitään haittaa ole! Ex-tupakoitsija sanoo.

– Ei häiritse, vaikken polta itse. Eiköhän näitä kieltoja ole jo aivan riittävästi. Jos jotain halutaan kieltää, niin nuorten poikien harjoittama mopo- ja autoralli – ne todellakin häiritsevät, sanooJukka.

Eiköhän näitä kieltoja ole jo aivan riittävästi. Jos jotain halutaan kieltää, niin nuorten poikien harjoittama mopo- ja autoralli – ne todellakin häiritsevät.

Nimimerkki Jukka

Nimimerkki Onpa tapoja kummastelee, että jos tupakointi on sallittua parvekkeilla, pitäisi sallia muutakin.

– Voidaan parvekkeella alkaa tehdä vaikka mitä tällä periaatteella eli pissittää koira ja kissat. Sitäkin tapahtuu ja on kielletty. Tietenkin valmistan ruokaa ja myös grillaan. Näin molemmat saavat tahtonsa läpi ja lisää asumisviihtyvyyttä, ja naapurit tietenkin "osaavat elää muiden asukkaiden tapojen mukaan."

– Melkoinen ikuisuustaistelu. Jos halutaan lähteä tästä kenen parveke -asiasta tappelemaan ja 'pidä savu omalla puolellasi', niin auta armias, jos sanoisin, että pidä lasten huuto vain omalla parvekkeellasi. En saa nukuttua, kun naapurin koliikkivauva huutaa, josta on myös terveyshaittaa, nimimerkki Kysynpähän vaan.

"Oikeus tupakkavapaaseen ilmaan on oltava"

Moni tupakoinnin vastustaja perustelee kantaansa sillä, että tupakan hajusta tulee fyysisesti huono olo. Nimimerkki Kärsijä kertoo saavansa savun hengittämisestä monenlaisia oireita.

– Saan oireita jopa silloin, kun tupakoitsija tulee ulkoa sisälle samaan isoon huoneeseen ja tuo pienen savupilven mukanaan. Minun elämäni helpottuisi todella paljon, jos parvekkeella eitupakoitaisi.

Melkoinen ikuisuustaistelu.

Nimimerkki Kysynpähän vaan

– Olen sillä kannalla, että oikeus tupakkavapaaseen ilmaan on oltava niillä, jotka eivät halua polttaa. Kotiin ei kuulu naapurista tuleva tupakansavu, kirjoittaa nimimerkki Oireisiin selvä fyysinen syy.

_Kolmen äiti _ehdottaa, että kompromissiratkaisu voisi olla se, että tupakoista kehitettäisiin vähemmän haitallisia ulkopuolisille.

– Tupakoitsijat voisivat rauhassa imeä niitä syöpäkääryleitään, mutta haittaamatta muita, jos tupakat muuttuisivat toisenlaisiksi ts. tupakoissa olisi jokin systeemi sen tupakkakäärön päällä, joka suodattaisi valtaosan pois lähtevistä huuruista. Tämä ei tietenkään poista terveysongelmia tupakoitsijoilta, mutta tasa-arvo vihdoin toteutuisi myös puhtaan ilman arvostajille.

Suosittelemme