Hyppää sisältöön

Vuonna 2003 kadonnut avaruustutkimuslaite löytyi Marsista

Laitteen luoneen Britannian avaruushallinnon johtaja myöntää ajatelleensa, että Beagle 2 -laskeutuja oli kadonnut iäksi. Nyt siitä on saatu valokuvia Marsin pinnalta.

Professori Mark Sims Leicesterin yliopistosta pitää esittelee Beagle 2 paneelia. Kuva: Andy Rain / EPA

Kauan kateissa ollut eurooppalainen tutkimuslaite on löytynyt Marsista. Beagle 2:n piti laskeutua punaiselle planeetalle joulupäivänä 2003. Yhteys kuitenkin menetettiin viikkoa aiemmin, eikä laskeutujasta kuultu sen koommin, vaikka sitä etsivät sekä Euroopan avaruusjärjestö Esa että Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa omissa Mars-ohjelmissaan.

Arvoituksen ratkaisi Nasan luotain Mars Renconnaissance Orbiter, joka kiertää tällä hetkellä Marsia. Pieni Beagle 2 löytyi MRO:n tarkan kameran ansiosta.

Beagle 2 oli kiistatta tärkeä askel Euroopan Mars-tutkimuksessa.

Britannian avaruushallinnon johtaja David Parker

Nimensä laskeutuja on saanut alukselta, jolla Charles Darwin purjehti tutkimaan lajien syntyä. Myös avaruuden Beaglen tehtävänä olisi ollut etsiä elämää.

Kuvat osoittavat, että laite leijui Mars Express -luotaimen selästä planeetan pinnalle laskuvarjonsa varassa aiotun aikataulunsa mukaisesti, mutta laitteet käynnistyivät vain osittain, joten yhteys Maahan jäi syntymättä.

Brittiläinen Beagle 2 on täysin avautuneenakin leveydeltään vain kaksimetrinen. Kuvien perusteella ainakin yksi, ehkä jopa kolme, laskeutujan neljästä aurinkopaneelista on jäänyt avautumatta. Yksi laskuvarjoista on yhä kiinni laskeutujassa ja toinen lojuu sen lähellä.

Epäonnistuminen muuttui onnistumiseksi

Beagle 2:n havaitsemisesta Britannian avaruushallinnon lehdistötilaisuudessa kertonut johtaja David Parker sanoi, ettei hän enää uskonut laskeutujan löytymiseen, mutta asia palasi hänen mieleensä aina joulupäivisin.

Laskeutujan kehittänyt avaruustutkija Colin Pillinger ei ehtinyt saada hyvää uutista luomuksensa matkan onnistumisesta, sillä hän kuoli viime keväänä.

– Avaruustutkimuksen historia on vuoroin onnistumisia, vuoroin epäonnistumisia. Beagle 2 oli suurempi menestys kuin aiemmin tiesimme ja kiistatta tärkeä askel Euroopan Mars-tutkimuksessa, Parker sanoi.

Asiantuntijoiden mukaan Beagle 2:lla on annettavaa avaruustutkimukselle, vaikka työ Marsissa jäi tekemättä eikä yhteyttä voida enää luoda. Beagle-ohjelman arvo on pienoistekniikassa, jota on sittemmin hyödynnetty Esan ExoMars 2018 (siirryt toiseen palveluun) -mönkijäohjelmassa. Sen tarkoituksena on lähettää Marsiin Esan mönkijä ja Venäjän tutkimuslava.

Suosittelemme sinulle