Hyppää sisältöön

Halpa laina kannusti – koko kerrostalo siirtyi aurinkoenergiaan

Tamperelainen kerrostaloyhtiö on yksi uranuurtajista aurinkopaneelienergian alalla. Mittavan investoinnin uskotaan maksavan itsensä takaisin 10-12 vuodessa.

Kuva: Lahtiset yhtymä
Kai Pohjanen

Aurinkoenegian hyödyntäminen kerrostaloyhtiöissä on Suomessa yhä harvinaista. Suomen isännöintiliitosta arvioidaan, että korkeintaan kymmenissä kerrostaloyhtiöissä sähköä ja lämpöä tuotetaan aurinkopaneeleilla. Pientaloissa aurinkopaneeleita on käytössä Suomessa satoja. Mökeillä sen sijaan ne ovat hyvinkin yleisiä.

Pirkanmaan ympäristöpalkinnolla palkittu tamperelainen taloyhtiö Hämeenpuisto 21 onkin yksi uranuurtajista aurinkoenergiarintamalla. Täyden perusparannuksen kokeneessa kiinteistössä investoitiin aurinkoenergiaan lähes 200 000 euroa, ja yhtiössä uskotaan investoinnin maksavan itsensä takaisin 10-12 vuodessa.

Kiinteistöyhtiön energiaratkaisun takana on sen toinen omistaja Jeppe Lahtinen, joka haluaa tehdä taloyhtiöiden remontit mahdollisimman energiaystävällisesti.

– Kun tällä hetkellä rahaa saadaan kymmeneksikin vuodeksi 2,5 prosentin korolla, ihmettelen miksi muut kiinteistöyhtiöt eivät ole innostuneet investointeihin, Lahtiset-yhtymän talousjohtaja Markku Seppälä sanoo.

Lämmintä käyttövettä auringolla

Hämeenpuiston puolella oleva kiinteistön kattorakenne on vahvistettu, ja sinne on paneeleiden lisäksi asetettu 460 tyhjiöputkea. Ne kuumentevat nestettä jopa 120-140 asteiseksi.

Katolta kellariin tulevan nesteen paineen säätelyssä on ollut haastetta, mutta niistä on selvitty asentamalla väliin lämmönvaihtimia. Neste ohjataan kellareissa oleviin erikoisvaraajiin, joihin lämpö varastoidaan.

– Me uskomme, että huhtikuusta pitkälle syksyyn koko käyttövesijärjestelmä saadaan lämmitettyä näillä aurinkokeräimillä ja ylimenevä osa voidaan kierrättää pattereissa, kertoo Seppälä.

Aurinkopaneeleilla tuotettava sähkö riittää kesäaikana kiinteistön jäähdyttämiseen.

Suosittelemme sinulle