Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kivijalkakaupat ahtaalla – sovitetaan liikkeessä, mutta ostetaan netistä

Taantuma ja kaupan kova kilpailu koettelevat kivijalkamyymälöitä. Monesta liikkeestä on tullut käännähdyspaikka, jossa käydään katsomassa ja sovittamassa tuotetta ennen kuin se hankitaan nettikaupasta. Huonossa taloustilanteessa myös jatkajaa liiketoiminnalle on vaikea löytää.

KULTASEPÄNLIIKE AILIO PIRJO AILIO-HYVÖNEN
Yrittäjä Pirjo Ailio-Hyvönen lopettaa liikkeensä. Kuva: Yle / Riika Raitio
Riika Raitio
Avaa Yle-sovelluksessa

Kulta-Galleria Ailion julkisivua Jyväskylän keskustassa värittävät kyltit loppuunmyynnistä. Liike sulkee ovensa tammikuun lopussa. Kauppa ei kannata.

– Ei ole mitään järkeä harrastaa liiketoimintaa, sanoo totisen oloinen yrittäjä Pirjo Ailio-Hyvönen.

Lama vaikuttaa siihen, että kultakaupan tuotteista tingitään ensimmäisenä kun rahaa ei ole. Myymälä on palvellut asiakkaita melkein 40 vuotta. Ailio-Hyvönen siirtyy yrityksen korunvalmistuspuolelle, kun kivijalkakauppa suljetaan.

– Kaupungissa on liikaa kultasepänalan myymälöitä. Ja onhan tässä nyt lopetuksia tulossa muillakin aloilla, pitkän linjan kauppiaita. Kun katsoo katukuvaa, aika paljon tyhjää liiketilaa sekä kauppakeskuksissa että kadun varressa.

KULTASEPÄNLIIKE AILIO ULKOKUVA
Kuva: Yle / Riika Raitio

Nettikauppa syö kannattavuutta perinteisessä kultakaupassa. Pudotus tuntuu varsinkin kellojen myynnissä.

Liikkeistä on tullut "showroomeja", joissa tuotetta käydään vilkuilemassa ja mahdollisesti sovittamassa. Samalla asiakas saa tuotteesta tietoa ilmaiseksi. 

– Kellot on etenkin sellaisia, joita käydään vaan katsomassa. Ne saa melkein 20 pinnaa halvemmalla netistä. Sieltä minä ne varmaan itsekin ostaisin, naurahtaa myyjänä työskentelevä Lauri Hyvönen.

Alalla jatkaminen mietityttää kultasepäksi kouluttautunutta Ailio-Hyvösen poikaa.

– Enpä tiiä, katotaan nyt, hän huokaisee.

Äiti ja poika Ailio kultasepänliike Jyväskylä
Äiti ja poika. Kuva: Yle / Riika Raitio

Pula jatkajista

Myös Jyväskylässä yli 55 vuotta toimineen vaateliike Urhevan tulevaisuus on vaakalaudalla. 

Pitkäaikainen omistajapariskunta Pertti ja Päivi Koivisto jatkavat liiketoimintaa helmikuun loppuun saakka.

– Päätös on tehty aikoja sitten. Nyt sais joku muu tulla remmiin! Toivotaan, että vastaava vaatealan liike tähän vielä tulee, ei se ole ihan poissuljettu, Päivi Koivisto kertoo.

Koivistot eivät ole hartaista etsinnöistä huolimatta löytäneet uutta yrittäjää.

– Ei tahdo löytyä sellaista nuorta, joka sitoutuisi ja ottaisi tämän elämäntehtäväkseen. Sillä elämäntehtävä tällaisen liikkeen pyörittäminen on, painottaa lähes 40 vuotta miesten pukeutumisen erikoisliikkeettä pitänyt Pertti Koivisto.

Kaupan lisääntyvä kilpailu tuntuu erikoismyymälässä, joka pystyy kilpailemaan oikeastaan vain palvelulla.

– Ulkomaiset ketjut valtaavat alaa ja erikoiskauppiaiden määrä vähenee, mikä on kyllä iso huoli. Ja täytyy sanoa, että nämä liiketilat keskustassa ovat tänä päivänä kyllä ylihinnoiteltuja.

Sparrausta omistajavaihdoksiin

Yritysten omistajanvaihdoksiin etsitään potkua pilottihankkeessa Keski-Suomessa kevään aikana. Keski-Suomen kauppakamarista kerrotaan, että mukana on tällä tietoa viisitoista yritystä Jämsästä ja Keuruulta.

– Markkinamurroksen lisäksi juuri sukupolvenvaihdokset ja omistajanvaihdokset ovat kaupan alalla iso ongelma. Tässä hankkeessa yritämme auttaa yrittäjiä tämän vaihdoksen ylitse, luonnehtii kauppakamarin toimitusjohtaja Uljas Valkeinen.

Yrittäjät pääsevät tutustumaan useisiin jatkajakandidaatteihin työpajoissa, joiden malli on peräisin Kasvu Openista. Siinä kasvunälkäisiä yrityksiä törmäytetään asiantuntijoiden kanssa.

Osallistuminen on yrityksille ilmaista, ja myös asiantuntijat ovat mukana talkoohengessä.

Hankkeessa on mukana myös kunnallisia kehittämisyhtiöitä, kuten Jämsän seudun Jämsek ja Keuruun-Multian alueen KeuLink.

Suosittelemme