Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Yritysten voittojen pakkorahastointi porkkanaksi työmarkkinaratkaisuun

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly katsoo, että uuden keskitetyn työmarkkinaratkaisun syntymiseksi kaivataan porkkanoita. Hänestä yritysten voittojen rahastointi pahan päivän varalle voisi olla hyvä tapa saada palkansaajat mukaan uuteen sopimukseen.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly Porissa 17.1.2015.
Kuva: Antti Laakso / Yle
Antti Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly haluaa lakimuutoksen, joka velvoittaisi yritykset rahastoimaan osan voitoistaan pahan päivän varalta yritysten taseeseen.

Lylyn mielestä muutos edistäisi Suomen talouden kehitystä, koska huonoihin aikoihin olisi varauduttu nykyistä paremmin. Lisäksi lakimuutos voisi toimia yhtenä monista porkkanoista, jos valtio haluaa kannustaa työntekijäpuolta uuteen kokonaisvaltaiseen työmarkkinaratkaisuun.

– Silloin kun yrityksellä menee hyvin, pitäisi varautua kriisiaikaan. Mallin avulla voitaisiin pehmentää kriisin vaikutuksia ja varustautua uuteen. Fiksut yritykset haluavat varautua pitkäjänteiseen toimintaan. Tämä olisi korvamerkitty malli, Lyly esittää.

Fiksut yritykset haluavat varautua pitkäjänteiseen toimintaan.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly

Osa yrityksistä voisi kärsiä

Lyly sanoo, että hänen esittämässään mallissa pitäisi hyväksyä, että se saattaisi heikentää jo valmiiksi huonossa taloustilanteessa olevien yritysten toimintaedellytyksiä.

– Markkinatalouteen kuuluu, että kaikki eivät menesty. Se on luovaa tuhoa, ettäjotkut yritykset eivät pärjää. Nyt on paljon puhuttu, että palkkojen pitää joustaa, jos yritys ei menesty. Kysyisin, saako sellainen yritys alennusta sähkölaskusta ja tuotantokustannuksista, jos se ei itse osaa asioitaan hoitaa. Nämä ovat yrittämiseen liittyviä riskejä, Lyly sanoo.

Markkinatalouteen kuuluu, että kaikki eivät menesty.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly

SAK:n puheenjohtaja sanoo, että ay-liike voi lähteä mukaan uusiin maltillisiin tuloratkaisuihin, jos samalla pystytään kehittämään työelämän pelisääntöjä ja työntekijöiden asemaa. Voittojen rahastoinnin lisäksi hän vaatii keskustelua esimerkiksi pätkätyöstä ja työurien pidentämisestä.

Suosittelemme sinulle