Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Pohjois-Korean vankileiristä kertova kohukirja osin sepitettä – "Totuus on liian kipeä"

Vankileirillä syntyneen Shin Dong-hyukin elämästä kertova Leiri 14 -kirja on ollut kansainvälinen myyntimenestys. Nyt Shin myöntää, etteivät kaikki kirjassa olevat tiedot ole totta.

Shin Dong-hyuk ja Blaine Harden esittelevät Leiri 14 -kirjaa Etelä-Koreassa.
Shin Dong-hyuk ja Blaine Harden esittelivät Leiri 14 -kirjaa Etelä-Koreassa toukokuussa 2013. Kuva: EPA
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Korean karmeasta vankileiristä kertova menestyskirja Leiri 14 ei olekaan kaikin osin totta. Useissa maissa, myös Suomessa, julkaistu kirja kuvaa Shin Dong-hyukin kokemuksia noin sadan kilometrin päässä pääkaupungista Pjongjangista sijaitsevassa vankileirissä.

Kirjassa kuvaillaan kuinka leirissä syntynyt Shin kavalsi pakoa suunnitelleen äitinsä ja veljensä ja joutui sitten seuraamaan näiden teloitusta. Shin kertoo kidutuksesta ja pakkotyöstä ja siitä, kuinka hän lopulta pakeni leiriltä vuonna 2005 kiipeämällä sähköaidalle kuolleen vankitoverinsa ruumiin yli.

Nyt Shin Dong-hyuk on tunnustanut, ettei ollut täysin rehellinen kertoessaan kokemuksistaan kirjan kirjoittaneelle Blaine Hardenille. Shinin mukaan osa hänen kokemuksistaan oli niin tuskallisia, ettei hän halunnut enää muistella niitä. Shin vakuuttaa sepittäneensä vain kohtia, joilla hän ei uskonut olevan suurta merkitystä. Hän ei ole kertonut, mitkä kirjan kohdat eivät ole totta.

Washington Post -sanomalehden mukaan vastoin kirjan väitettä Shin ei ollut samalla leirillä äitinsä ja veljensä kanssa kavaltaessaan nämä. Kirjassa kuvailtu 13-vuotiaan Shin Dong-hyukin kiduttaminen tapahtui lehden mukaan oikeasti, kun tämä oli jo 20-vuotias. Kirjan mukaan Shin eli leirillä numero 14 koko ikänsä aina onnistuneeseen pakoonsa asti. Todellisuudessa Shin oli karannut jo kaksi kertaa aiemmin. Toisella näistä kerroista hän onnistui pääsemään Kiinaan, mutta jäi kiinni ja joutui takaisin vankileirille Pohjois-Koreaan.

Shin on julkaissut Facebook-sivullaan viestin, jossa hän pyytää anteeksi. Sepitys paljastui, kun Shin kertoi siitä ystävilleen. Tieto kantautui kirjailija Hardenin korviin ja tämä painosti Shiniä myöntämään tekonsa. Harden kuitenkin on edelleen vakuuttunut siitä, että pääosa kirjassa julkaistusta Shinin tarinasta on totta.

Suosittelemme sinulle