Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Oxfam: Rikkain prosentti omistaa pian puolet kaikesta omaisuudesta

Nykyisin rikkain prosentti omistaa 48 prosenttia maailman varallisuudesta, kun taas 80 prosenttia ihmisistä omistaa siitä vain 5,5 prosenttia, brittiläinen avustusjärjestö sanoo.

Maya-ajanjakson viimeinen auringonnousu Jumeirah Beachissä, Dubaissa.
Maya-ajanjakson viimeinen auringonnousu Jumeirah Beachissä, Dubaissa. Kuva: EPA/ Ali Haider
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Brittiläisen avustusjärjestö Oxfamin mukaan rikkain prosentti maailman ihmisistä omistaa pian puolet kaikesta maailman omaisuudesta, jos heidän osuutensa kasvu jatkuu nykyistä vauhtia.

Oxfamin raportin mukaan rikkaimman prosentin osuus maailman varallisuudesta oli viime vuonna 48 prosenttia, kun se viisi vuotta aiemmin oli 44 prosenttia. Tätä tahtia luku on yli 50 prosenttia vuonna 2016.

Loput maailman rikkaimmasta 20 prosentista omistaa 46 prosenttia omaisuudesta. 80 prosenttia maailman väestöstä omistaa vain 5,5 prosenttia varallisuudesta eli 1/700 siitä, mitä rikkain prosentti omistaa, Oxfam sanoo.

Järjestön mukaan joka yhdeksännellä ei ole tarpeeksi syötävää ja yli miljardi elää alle 1,25 dollarilla päivässä.

– Haluammeko todella elää maailmassa, jossa prosentti väestöstä omistaa enemmän kuin me muut yhteensä, sanoo Oxfam Internationalin johtaja Winnie Byanyima.

Davosissa järjestettävän Maailman talousfoorumin alla julkaisemassaan tiedotteessa Oxfam kehottaa maailman valtioita taistelemaan epätasa-arvoisuutta vastaan.

Järjestö vaatii muun muassa veronkierron saamista kuriin, investointia ilmaisiin julkisiin palveluihin kuten terveydenhoitoon ja koulutukseen, verotuksen painopisteen siirtämistä työn ja kulutuksen verotuksesta pääoman ja varallisuuden verottamiseen, minimipalkkaa, palkkatasa-arvoa ja riittäviä turvaverkkoja köyhimmille. Järjestö vaatii myös ottamaan epätasa-arvoisuuden torjumisen maailmanlaajuiseksi tavoitteeksi.

Suosittelemme sinulle