Hyppää sisältöön

Haglund: Viron ilmaharjoitukseen ei ole pyydetty

Puolustusministeri Carl Haglund sanoo, ettei Suomi ole saanut pyyntöä osallistua Yhdysvaltojen ja Viron harjoitukseen.

Puolustusministeri Carl Haglund valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä 19. tammikuuta 2015. Kuva: Antti Aimo-Koivisto, Jussi Nukari / Lehtikuva
Antti Pilke

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) sanoo, että Suomi päättää osallistumisesta Viron harjoitukseen, kun amerikkalaisilta tulee pyyntö asiasta. Haglund ei halunnut ottaa vielä kantaa siihen pitäisikö ilmavoimien osallistua harjoitukseen.

– Se nähdään sitten kun tiedetään millainen se harjoituskuvio on. Olisi syytä laittaa jäitä hattuun ja mieltää se, että kysymyksessä on auki oleva harjoituskonsepti ja siihen ei ole vielä voitu ottaa kantaa, Haglund muotoili maanantaina maanpuolustuskurssin avajaisissa.

Haglund sanoi ettei tiedä, onko ulko- ja puolustuspoliittisella johdolla toisistaan poikkeavia näkemyksiä harjoitukseen osallistumisesta.

– En tiedä, koska emme ole vielä tulleet siihen pisteeseen, että voitaisiin tehdä päätöksiä.

Haglund sanoo olevansa harjoituksen suhteen ulkomaisten mediatietojen varassa. Haglundin käsitys on, että harjoitus olisi maalis-huhtikuussa, mikä edellyttäisi päätösten tekemistä osallistumisesta piakkoin.

Haglundin mukaan päätöksen osallistumisesta tekee puolustusministeri, mutta siihen vaikuttaa hänen mukaansa se millainen henki ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa on.

Haglund totesi, että Suomen ei ole tarkoitus vetäytyä jo olemassa olevista harjoituksista Baltiassa, eikä harjoituksia olla perumassa. Suomen Hornet-koneita on käynyt harjoituksissa Baltiassa parin viime vuoden aikana seitsemän kertaa.  

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, että presidentillä ja hallituksella olisi kiistaa ilmavoimien harjoittelusta Yhdysvaltojen kanssa. Lehden tietojen mukaan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) olisivat puuttuneet hankkeeseen.

Lehti kertoi, että Virossa järjestettävään harjoitukseen osallistumista kannattaisivat pääministeri Alexander Stubb (kok.) ja puolustusministeri Carl Haglund.

Tiistaina iltapäivällä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti, että Suomelle esitettiin suullinen kutsu Viron ilmaharjoitukseen.

– Kutsu oli suullinen, mitään ei esitetty kirjallisesti, Yhdysvaltain suurlähetystön tiedottaja Jeff Reneau sanoi lehdelle. Hänen mukaansa kutsun esitti suullisesti Helsingissä marraskuussa vieraillut Yhdysvaltojen ilmavoimien komentaja Euroopassa, kenraali Frank Gorenc.

Suosittelemme sinulle