Hyppää sisältöön

Hedelmät kannattaa syödä kuorineen – mutta ei kai sentään banaanejakin?

Suositusten mukaan tuontiomenat ja -päärynät voi syödä kuorimatta. Eviran mukaan niiden sisältämät torjunta-ainejäämät ovat pääosin sallituissa rajoissa, ja niitä voi siten pitää turvallisina. Raakaravintovalmentaja Mea Salo voi panna tehosekoittimeen luomubanaanin kuorineen, mutta ei yleensä syö kuorineen mitään tehotuotettuja hedelmiä.

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Ikuisuuskysymyksenä voi pitää sitä, uskaltaako omenat ja päärynät syödä kuorineen. Uudempi keskustelunaihe verkossa on kiivinkuorien ja banaaninkuorien syöminen. Hedelmien kuorissa on paljon arvokkaita ravintoaineita kuten flavonoideja ja kuituja. Siksi moni pohtii, onko järkeä heittää roskiin esimerkiksi banaaninkuoria?

Raakaravintovalmentaja ja kirjailija Mea Salo julkaisee "Hellaton kokki" -blogia ja tekee Hellaton kokki -kirjoja. Hän antaa blogissaan vinkkejä siitäkin, miten banaaninkuoret voi hyödyntää ravintona.

– En usko, että banaaninkuorien syömisestä on tulossa vielä trendi, Mea Salo sanoo.

Banaaninkuoripostauksesta (siirryt toiseen palveluun)Mea Salo sai palautetta, että asia herättää ihmetystä ja pelokkuuttakin. Monia hedelmien kuorien torjunta-ainejäämät huolettavat. Enemmän tuli kuitenkin innostunutta palautetta. Banaaninkuori tehosekoittimessa marjojen ja hedelmien mukana tekee seoksesta kuohkeamman.

– Banaani ja kiivi täytyy olla luomua minulla. Ja luomuhedelmätkin on syytä pestä.

Tehosekoittimelle töitä

Banaaninkuorien ja muidenkin hedelmien kuorien syömiselle löytyy sekä ekologisia että ravitsemuksellisia perusteluja.

– Ekologisena ihmisenä minulla oli usein huono omatunto, kun maailman toiselta puolelta kuljetetuista banaaneista niin iso osa meni roskiin. Banaaneistahan noin puolet on kuorta, joten pois heitettävää jää paljon, ellei kuorta hyödynnä, sanoo Mea Salo.

Blogissaan hän kertoo käyttävänsä banaaninkuoria marjamikseissä ja neuvoo soseuttamaan niitä myös leivonnaisiin.

"Banaanithan normaalisti tekevät marjamikseistä mukavan paksua. Kuituinen kuori vanukasti ruokaa vielä lisää. Aronioilla on sama vaikutus. Maku: joo! Koska kuori ei ole niin makea, banaanin maku peittyi. Tämä on hyvä uutinen niille, jotka haluaisivat syödä banaaneja mutta eivät kovasti pidä niiden mausta."

Myös sitrushedelmien kuorta kannattaa raastaa makuaineeksi leivonnaisiin, jälkiruokiin tai vaikka salaatinkastikkeisiin. Sitrushedelmien kuoret on kätevä säilöä kuivaamalla.

Evira: pesu poistaa jäämiä

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran verkkosivuilla vastataan kuluttajien kysymyksiin hedelmien kasvinsuojeluainejäämistä. Vastauksissa (siirryt toiseen palveluun)Evira ei erottele luomutuotettuja ja muita hedelmiä.

Pitääkö omenat ja päärynät kuoria ennen syömistä?

– Hedelmiä ei tarvitse kuoria, sillä tutkimusten mukaan niiden sisältämät torjunta-ainejäämät ovat pääosin sallituissa rajoissa, ja niitä voi siten pitää turvallisina. Jos kuluttaja haluaa minimoida torjunta-ainejäämien saantia, hedelmät voi kuoria, jolloin tosin kuorii pois myös paljon arvokkaita ravintoaineita. Hedelmien pesu poistaa karkeasti arvioiden noin 30–40 prosenttia kuoren jäämistä. Tässä on kuitenkin suuria yhdistekohtaisia eroja, sillä jotkin aineet imeytyvät kuoren läpi kasvin sisään, todetaan Eviran sivuilla.

Ylitarkastaja Pirkko Kostamo Evirasta ei innostu ajatuksesta banaanin- tai kiivinkuorien syömisestä. Eviralla ei ole myöskään erityistä suositusta näiden hedelmien kuorimisesta tai kuorimatta jättämisestä.

– Kysymys ei ole noussut esiin.

Eviran mukaan luomutuotteista löytyy satunnaisesti jäämiä, vaikka luomutuotannossa vain tietyt torjunta-aineet ovat sallittuja. Tämä on harvinaista ja jokainen tapaus tutkitaan. Pirkko Kostamon mukaan tiukat luomusäädökset koskevat myös tuontihedelmiä.

Suosittelemme sinulle