Hyppää sisältöön

HSL suunnittelee mittavaa uudistusta alennuslippuihin

Esimerkiksi eri vammaisryhmien osalta ollaan luopumassa yhtenäisestä alennuslipusta. Jatkossa sosiaalitoimi määrittelee, onko vammainen oikeutettu alennukseen. Eläkeläislipun tilalle on tulossa yli 70-vuotiaille tarkoitettu seniorilippu.

Metro asemalla.
Kuva: Jukka Koski / Yle
Pekka Mommo

Helsingin Seudun Liikenne (HSL) suunnittelee mittavia muutoksia joukkoliikenteen alennuslippuihin. Eläkeläislipun tilalle on tulossa yli 70-vuotiaille tarkoitettu seniorilippu, jolla voi liikkua aikuisten lipusta puolet halvemmalla päivällä kello 9-14. Lastenlipun ikärajaa ollaan nostamassa vuodella, 17-vuoteen.

Jatkossa lastenrattaiden kanssa ei pääsisi ilmaiseksi raitiovaunuun tai metroon. Ilmaista kyytiä perusteltiin turvallisuudella, joka on peräisin bussilla matkustamisesta. Metroissa kuitenkin lippu ostetaan etukäteen ja raitiovaunussa voi maksaa ilman, että piltti jää yksin.

Mittavaa uudistusta perustellaan sillä, että nykyistä järjestelmää halutaan selkiyttää. Esimerkiksi eri vammaisryhmien osalta ollaan luopumassa yhtenäisestä alennuslipusta, jatkossa sosiaalitoimi määrittelee onko vammainen oikeutettu alennukseen.

– Tavoitteena on, että HSL vastaa liikennepoliittisista alennuksista ja alennukset, jotka tehdään sosiaalipoliittisista syistä tulisi sosiaalitoimen puolesta. Katsomme, että sosiaalitoimen asiantuntijat ovat parempia arvioimaan kunkin henkilön tarvetta tällaiseen alennukseen, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi sanoo.

Muutokset tulisivat voimaan aikaisintaan vuonna 2017. Sitä ennen esitys käy jäsenkunnissa lausunnoilla.

Suosittelemme sinulle