Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Vaiettu varkaus? Helsingin olympiasoihtu katosi museosta

Helsingin soihdut ovat kaikkein harvinaisimpia: perinteisesti soihtuja on valmistettu olympialaisiin tuhansia, mutta vuonna 1952 niitä oli erittäin poikkeuksellisesti vain 23. Huutokaupoissa hinnat ovat olleet päätähuimaavia, kuusinumeroisia lukuja.

Tiina Länkinen
Avaa Yle-sovelluksessa
Äärimmäisen harvinaisista Helsingin olympiasoihduista lähes jokaisen olinpaikka on tiedossa. Suunnittelun kunnian sai Aukusti Tuhka (1895–1973).
Äärimmäisen harvinaisista Helsingin olympiasoihduista lähes jokaisen olinpaikka on tiedossa. Suunnittelun kunnian sai Aukusti Tuhka (1895–1973). Kuva: Suomen Urheilumuseo

Vuoden 1952 Helsingin olympialaisten soihdut ovat olleet viime vuosina otsikoissa huimien huutokauppahintojen takia. Muutama vuosi sitten Pariisin huutokaupassa Helsingin hopeasoihdusta maksettiin lähes 350 000 euroa. Viime vuonna messinkisoihtu keräsi Helsingissä 134 000 euroa, ja oli vuosiin yksi kalleimmista huutokauppakohteista Suomessa.

Yksi näistä erittäin harvinaisista ja poikkeuksellisen arvokkaista olympiasoihduista katosi vähin äänin jäljettömiin erikoismuseosta, joka sijaitsee Kreikan Olympiassa urheilutapahtuman synnyinsijoilla.

– Olen kuullut, että se olisi varastettu, harmittelee Suomen urheilumuseosäätiön johtaja Pekka Honkanen.

Katoaminen huomattiin Kreikassa vuonna 2012. Siitä ei kerrottu julkisuuteen. Suomen urheilumuseossa selvitettiin tuolloin jokaisen Helsingin olympiasoihdun kohtaloa. Tutkija Terttu Mämmelä sanoo, että kadonnut soihtu lienee livennyt museosta keräilijämarkkinoille.

Kreikan olympiakomitea haluaa tähdentää, että soihtua ei ollut koskaan luetteloitu.

– Sen piti olla Kreikan olympiakomitean museossa Olympiassa. Tämä soihtu – jos se siis todella oli olemassa – katosi, emmekä tarkkaan tiedä milloin, lehdistöpäällikkö Tassos Papachristou muotoilee Yle Uutisille.

Varastettu ehkä mahdotonta tunnistaa

Helsingin olympialaisiin tehtiin hyvin harvoja soihtuja, vain 23. Perinteisesti niitä valmistettiin alusta asti kuidenkin olympialaisten soihtuviestiin vähintään satoja, yleensä tuhansia. Kun Berliiniä varten pidettiin olympiahistorian ensimmäinen soihtujuoksu vuonna 1936, tulivälineitä tehtiin lähes 4 000.

Helsingin soihtujen harvinaisuus tekee niistä varsin hinnakkaita keräiliijämarkkinoilla.

Soihtuviesti Saloisissa 11.7.1952. Soihdunkantaja ja kaksi saattajaa juoksevat maantiellä.
Kantaja ja kaksi saattajaa vievät olympiasoihtua Saloisissa 1952. Kuva: Suomen Urheilumuseo

– Jos jossain olisi myynnissä varastettu soihtu, virallisestihan se olisi olympiakomitean tehtävä puuttua asiaan, sanoo Pekka Honkanen.

Tosin on lähes mahdoton tehtävä tietää, mikä soihtu on varastettu. Honkasen mukaan niitä ei ole esimerkiksi numeroitu, eikä niitä siksi juurikaan erota toisistaan.

Kreikan olympiakomitean museo sijaitsee lähellä alkuperäistä, tuhansien vuosien takaista olympiastadionia, joka on suosittu nähtävyys. Myös olympiatuli sytytetään joka kerta samaisen stadionin liepeillä.

Pikkukaupungin kahdesta päämuseosta toiseen tehtiin juurikin vuonna 2012 uskalias ryöstö. Kaksi miestä sitoi museon ainoan vartijan ja vei kymmeniä antiikin aikaisia, mittaamattoman arvokkaita näyttelyesineitä. Miehet kerrotaan sittemmin pidätetyn ja esineet palautetun, mutta joka tapauksessa ryöstö herätti kiivasta arvostelua. Kansallisaarteiden olematon vartiointi liitettiin ylivelkaisen Kreikan pakkosäästöihin.

Myös kopioita olemassa

Urheilumuseo sai vuoden 2012 selvityksessään jäljitettyä 22 soihdun sijainnin, eli yhtä vaille kaikkien. Suurin osa soihduista on hopeisia ja nykyisin eri puolilla maailmaa muun muassa kansallisilla olympiakomiteoilla, sponsoreilla – kuten Helsingin kisojen virallisella lennättäjällä SAS:lla – ja keräilijöillä. Messinkisoihtuja tehtiin seitsemän ja ne lahjoitettiin soihtuviestitoimikunnan jäsenille. Messinkiset ovat edelleen yksityisomistuksessa, sanoo Urheilumuseosäätiön Pekka Honkanen.

Saadakseen Helsingin soihtuja urheilun ystävien nähtäville, Urheilumuseo on teetättänyt museoille kopioita soihtusuunnittelija Aukusti Tuhkan tekijänoikeudenhaltijoiden luvalla. Uustuotetut soihdut erottaa aidoista ja alkuperäisistä "copy"-kaiverruksella.

Suosittelemme sinulle