Yhdysvaltalaisen Massachusetts Institute of Technologyn eli MIT:n tutkijat ovat selvittäneet, mistä sateen haju syntyy.
Tutkijat käyttivät suurnopeuskameroita, jotka kuvaavat tyypillisesti yli 1 000 kuvaa sekunnissa. Kameroilla kuvattiin yli 600 koetilannetta. Kuvista selvisi, että vesipisaran osuessa huokoiselle pinnalle, kuten maahan, ne litistyvät ja vapauttavat maa-aineksessa säilyneitä hyvin pieniä ilmakuplia. Pisaran osumisen jälkeen ilmakuplat syöksyvät salamannopeasti ylös maaperästä ja sekoittuvat muuhun ilmamassaan.
Ilmakuplat sisältävät erilaisia molekyylejä, jotka sekoittuessaan ilmaan tuottavat sateelle tyypillisen hajun.
Tutkijat huomasivat, että ilmakuplat voivat sisältää myös taudinaiheuttajia. Esimerkiksi maa-aineksessa eläviä bakteereja, kuten kolibakteeria, voi vapautua ilmaan pisaroiden osuessa maahan. Tutkijoiden mukaan tämä voisi selittää, miten sairaudet leviävät laajalle.
– Aiemmin ei tiedetty, että sadepisarat voivat vapauttaa aerosoleja maaperästä. Löytö voi auttaa selvittämään, miten maaperästä ja muista elollisista materiaaleista peräisin olevat mikrobit leviävät, mahdollisesti myös ihmisiin ja eläimiin, kertoi tutkimuksen parissa työskennellyt MIT:n tutkijaopiskelija Youngsoo Joung The Washington Post -lehdelle.
Tutkimuksen mukaan rankkasade vapauttaa vähemmän ilmakuplia maaperästä kuin tihkusade. MIT:n tutkijoiden mukaan nyt tehdyt löydökset saattavat selittää esimerkiksi sen, miksi korkealta ilmakehästä on havaittu maaperässä eläviä bakteereja.
Tutkimuksessa selvisi myös, että maaperästä vapautuneet ilmakuplat voivat kulkea tuulen ja myrskyrintamien kuljettamina hyvinkin pitkälle levittäen sateelle tunnusomaista hajua.
Tutkijat aikovat jatkaa tutkimusta aiheen parissa ja selvittää tarkemmin sairauksien mahdollista leviämistä sateen vapauttamien ilmakuplien mukana.
Tutkimus on julkaistu jokin aika sitten Nature Communications -tiedelehdessä ja siitä kertovat myös useat muut lehdet.