Hyppää sisältöön

Hyväuskoisuus on hyve – "Meidän on syytä pitää siitä kiinni"

Emeritusprofessori Markku Ojanen pitää taipumusta tulla höynäytetyksi hyveenä, vaikka joskus siitä joutuu vähän maksamaankin.

Kuva: Metsänvartijan polun pihapiiri
Liisa Leinonen

Luottamus on suomalaisille tärkeä asia. Ilmiöllä on pitkä perinne, ja tutkimustulosten mukaan se näyttää olevan ominaista kaikille pohjoismaille.

Emeritusprofessori Markku Ojanen vetää syyt pitkälle taakse historiaan, tsaarin ajoille saakka.

– Tiukassa on ajatus siitä, että kun kerran yhdessä säädetään lakeja ja asetuksia, niistä on pidettävä kiinni, sanoo Ojanen.

Toinen syy on hyvinvointivaltiossa, johon kuuluvat esimerkiksi hyvä hallinto ja tasa-arvo. Suomessa on moneen muuhun maahan verrattuna korrruptiota vähän, ja se lisää luottamuksen ilmapiiriä.

Silloin tällöin höynäytetyksi tuleminen on hinta luottamuksesta

Perusoletuksesta tulevan luottamuksen kääntöpuolena on suurempi todennäköisyys tulla höynäytetyksi.

– Ennen pidettiin jopa ovia auki, luottamus naapureihin oli hyvin vahva, sanoo emeritusprofessori Markku Ojanen.

Vaikka nykyään maallakin ovia laitetaan jo lukkoon, ei monen muun maan tapaan keskusta-asuntojenkaan ikkunoissa kuitenkaan näy kaltereita. Suomalainen kun luottaa järjestystä ylläpitävään poliisiin.

Saamme kiittää maltillisia valtiojohtajia läpi historian, jotka eivät ole tehneet liian yllättäviä liikkeitä vallassa ollessaan

Markku Ojanen

Suomalaiset eivät ole hyväuskoisuudessaan yksin, sillä se on ominaista suomalaisten lisäksi myös muille pohjoismaalaisille.

– Tästä saamme kiittää maltillisia valtiojohtajia läpi historian, jotka eivät ole tehneet liian yllättäviä liikkeitä vallassa ollessaan, sanoo Ojanen.

Ojanen kannustaakin suomalaisia olemaan ylpeitä hyväuskoisuudestaan ja siitä, että toisiin ihmisiin ja heidän vilpittömään hyvään lähtökohtaisesti luotetaan.

– Meidän pitää olla erityisen ylpeitä siitä, että me luotamme toisiimme. Siitä, kuten monesta muustakin hyvästä asiasta, saattaa joskus vähän maksamaankin, sanoo emeritusprofessori Markku Ojanen.

Suosittelemme sinulle