Lasertaideresidenssi antaa taiteilijoille mahdollisuuden kokeilla laserin käyttöä taiteen tekemisessä. Varsinainen työ toteutetaan tietokonemallinnuksen avulla.
Yksi harvoista residenssiin valituista taiteilijoista on helsinkiläinen korumuotoilija Inni Pärnänen. Taiteilijat saavat työskennellä residenssissä kahden kuukauden ajan.
– Tarkoituksenani oli toteuttaa tässä yksi isompi projekti ja samalla tutustua myös laserin muihin mahdollisuuksiin.
Tavoitteena on eri alojen yhteistyö, jossa toimijat voivat hyötyä toisistaan.
– Tällä pyritään oppimaan, löytämään uusia työskentely- ja toimintatapoja, jotka voisivat tuoda asioihin arvoa, mikä ei lähde siitä, kuinka paljon on rahaa, materiaalia tai aikaa, projektipäällikkö Emmi Suhonen Saimaan ammattikorkeakoulusta sanoo.
Materiaalilla on iso merkitys
Laser työtapana mahdollistaa eri materiaalien käytön. Pärnänen on työstänyt laserilla esimerkiksi nahkaa sekä koivuvaneria.
– Kiinnostun usein jostain materiaalista tai tekniikasta ja se on työni perusta, mitä lähden pyörittelemään, Pärnänen sanoo.
Pärnäselle materiaalivalinnat ovat tärkeitä.
– Minusta materiaali on asia, joka taitelijana ja muotoilijana täytyy ottaa jatkuvasti huomioon ja ottaa kantaa, että mistä tämän kaikki maailman materiaali tulee, miten sitä käytetään ja miten sitä tuhlataan tai mitkä asiat ovat uusiutuvia. Niillä on iso merkitys.
Laserlaitteet ovat kalliita ja siksi taiteen tekemisessä harvinaisia. Hakijoita residenssiin oli lähes 150 ja hakemuksia tuli neljästäkymmenestä eri maasta. Inni Pärnänen on tyytyväinen päästessään kahdeksan valitun joukkoon.
– Tämä on yksi matka työssäni, joka poikii sitten seuraaviin prosesseihin. Minusta taiteilijalle on elintärkeää se jatkumo, jonka kanssa koko ajan työskentelee.
Lasertaideresidenssi on Saimaan ammattikorkeakoulun ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston yhteinen projekti, jossa on mukana kuusi eri yritystä sekä innovaatiorahoituskeskus Tekes.
Inni Pärnäsen laserin avulla tekemiä töitä on esillä Helsingissä sijaitsevassa O galleriassa helmikuussa.