Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Auschwitzin pahamaineisen SS-komentajan pojanpoika aikoo osallistua keskitysleirin vapauttamisen 70-vuotisjuhliin

Rainier Höss on omistautunut kampanjoinnille rasismia ja äärioikeistoa vastaan. Hän on myös solminut suhteita Auschwitzin keskitysleiriltä selvinneisiin. Vastikään hänet "adoptoi" lapsenlapsekseen leiriltä selvinnyt juutalaisnainen.

Auschwitz-Birkenaun pääportti.
Kuva: Frank Leonhardt / EPA
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

27. tammikuuta järjestettävään Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisen 70-vuotismuistojuhlaan on saapumassa myös leirin pahamaineisen komentajan, SS-upseeri Rudolf Hössin pojanpoika, kertoo The Australian -lehti.

49-vuotias Rainer Höss on omistautunut viime vuosina kampanjoimaan rasismia ja äärioikeistoa vatsaan Saksassa ja muualla Euroopassa ja solminut myös suhteita isoisänsä hirmutöistä selvinneisiin.

Höss työskentelee natsismin vastaisessa Laut gegen Nazis -järjestössä (Äänekkäästi natseja vastaan). Hän käy vuosittain puhumassa kymmenissä kouluissa sekä konferensseissa.

Rainier Höss myöntää, että monet voivat olla järkyttyneitä siitä, että muistojuhlaan osallistuu miljoonan ihmisen murhasta vastuussa olleen hirviön sukulainen. Hän sanoo kuitenkin kokevansa, että kuuluu sinne, The Australian kertoo.

Höss on kertonut, että lapsena hän ei tiennyt mitään isoisänsä hirmuteoista, vaan kuuli niistä vasta 12-vuotiaana sisäoppilaitoksessa. Aikuistuttuaan Höss katkaisi välinsä isäänsä ja täteihinsä. Hössin mukaan muu suku pitää häntä petturina.

Isoäitinä entinen keskitysleirivanki

Höss on vieraillut useita kertoja Auschwitzin keskitysleirillä. Ensimmäisen vierailunsa hän teki 75-vuotiaan äitinsä kanssa vuonna 2009.

Tuolloin vierailu päättyi katastrofiin. Nähtyään listoillaan Hössin nimen hotellin johto soitti poliisille. Rainer Höss joutui seurantaan ja keskeytti vierailunsa.

Toisella vierailullaan Höss tapasi israelilaisia opiskelijoita. Nämä kysyivät, mitä hän tekisi jos tapaisi isoisänsä. Höss vastasi, että hän tappaisi tämän. Tuolloin hän kertoo kätelleensä ensi kertaa joukkomurhasta selvinnyttä.

Kun sana Hössin toiminnasta äärioikeistoa vastaan levisi, hän saavutti vähitellen myös muiden natsien joukkomurhasta selvinneiden luottamusta. Jopa siinä määrin, että hänet on "adoptoinut" lapsenlapsekseen Auschwitzin keskitysleiriltä selvinnyt juutalainen Eva Mozes Kor.

Kor vietiin Auschwitzin keskitysleirille 10-vuotiaana vuonna 1944 ja hän joutui Auschwitzin kuolemanenkelinä tunnetun Josef Mengelen lääketieteellisten kokeiden uhriksi. Hän kuitenkin selvisi, ja muutti 1950-luvulla Indianaan Yhdysvaltoihin.

Kor on perustanut Terra Hauten pikkukaupunkiin natsien tekemään joukkomurhaan keskittyvän museon ja koulutuskeskuksen Candlesin. Kor on myös kirjoittanut kokemuksistaan kirjan Surviving the Angel of Death: The Story of a Mengele Twin in Auschwitz. Rankasta menneisyydestään huolimatta Kor on puhunut anteeksiannon puolesta.

Kuultuaan Korista Höss kirjoitti tälle ja pyysi saada tavata tämän. Hän myös pyysi Koria isoäidikseen. Tavattuaan Hössin Kor suostui.

Toisin kuin Kor, Höss on sanonut brittilehti The Telegraphin haastattelussa, ettei hän kykene antamaan anteeksi taakkaa, jonka Rudolf Höss toi heidän elämäänsä.

Keskitysleirikomentaja päätti päivänsä Auschwitzissa

Rudolf Höss nimitettiin Auschwitzin keskitysleirin komendantiksi toukokuussa 1940. Vuotta myöhemmin hän sai Himmleriltä käskyn valvoa juutalaisten joukkotuhoa.

Natsit surmasivat Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä yli 1,1 miljoonaa juutalaista sekä kymmeniä tuhansia muita.

Vain 150 metrin päässä Auschwitzin kaasukammioista asui Hössin viisilapsinen perhe, joukossa Rainier Hössin isä Hans-Rudolf.

Sodan jälkeen Höss pakeni, mutta brittijoukot pidättivät hänet vuonna 1946. Nürnbergin oikeudenkäynnin jälkeen Höss luovutettiin Puolan viranomaisille. Puolassa hänet tuomittiin kuolemaan ja hirtettiin vuonna 1947 Auschwitzin keskitysleirin krematorion vieressä.

Hieman ennen teloitustaan Höss lähetti syyttäjälle viestin, jossa hän sanoi sellinsä yksinäisyydessä ymmärtäneensä, että on rikkonut vakavasti ihmisyyttä vastaan.

Suosittelemme sinulle