Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Epätoivoisesta tilanteesta takaa-ajoon - Tämä oli Vatasen sensaatiomaisin suoritus rallipoluilla

Terry Harryman näki vierestä ralliautoilun ilot ja surut Ari Vatasen pitkäaikaisena kartanlukijana.

Uskomattomia aikoja. Kartanlukija Terry Harryman (oik.) eli Ari Vatasen vierellä tämän vauhdikkaimmat vuodet ralliautoilussa.
Uskomattomia aikoja. Kartanlukija Terry Harryman (oik.) eli Ari Vatasen vierellä tämän vauhdikkaimmat vuodet ralliautoilussa. Kuva: Miika Wuorela
Avaa Yle-sovelluksessa

Kartanlukijat tulevat rallissa tavallisesti tunnetuksi vain virheistään. Niin kävi myös pohjoisirlantilaiselle Terry Harrymanille, jonka virhelaskelma sulatti kaksikon tukevan johtoaseman Monte Carlo -rallissa 1985 hetkessä pois.

Tapahtunut painaa Harrymanin mieltä yhä edelleen.

- Jos en olisi tehnyt sitä virhettä, se olisi voinut olla legendaarinen kisa. No, kuten näimme, niitähän sattuu yhä. Maailmanmestarin (Sébastien Ogier) kartanlukijalle tapahtui vastaava jokin aika sitten, joten en ole enää ainut, joka tuntee itsensä typeräksi, Harryman hymähtää.

Vatanen oli päästellyt Ranskan Merialpeilla sen verran vauhdikkaasti, että kilpakumppanit olivat jääneet suomalaisesta jo useiden minuuttien päähän. Harrymanin inhimillinen erehdys aikakortin kanssa toi kaksikolle kuitenkin kahdeksan minuutin aikarangaistuksen. Yhtäkkiä miehet olivatkin takaa-ajajina.

- Se oli hirvittävää. Kaikki näytti rallissa meidän kannaltamme jo todella hyvältä. Otin sen todella raskaasti.

- Kävin kylvyssä ja sain seuraavan yön nukuttua. Aamulla Ari sanoi: “Unohda tapahtunut, nyt mennään”.

Kisan johtoon noussut Walter Röhrl sai Audillaan nauttia kärkipaikasta vain kahdeksan erikoiskokeen ajan. Vatanen ja Harryman lensivät B-ryhmän Peugeotilla saksalaisen ohi, ja voittivat kisan lopulta yli viiden minuutin turvin.

- Vauhti oli huikeaa. Otimme heti ensimmäisellä erikoiskokeella Walteria kiinni 49 sekuntia. Ari ja auto olivat fantastinen yhdistelmä. Silloin hän ajoi aivan maksimia. Kuten yksi toinen suomalainen on sanonut, silloin oli päällä “maximum attack”, hymyilee Harryman.

Miika Wuorela

Suosittelemme