Hyppää sisältöön

Saamelainen elokuva pääteemaksi maailman suurimmille alkuperäiskansojen filmifestivaaleille Torontoon

Saamelainen elokuva ja saamelainen kulttuuri laajemminkin ovat ensi syksynä esillä Torontossa, Kanadassa. Saamelainen elokuva on valittu pääteemaksi maailman suurimmille alkuperäiskansojen elokuva- ja mediataiteiden festivaalille. Inarin Skábmagovat- eli Kaamoksen kuvia -festivaalin avajaisyleisö sai kuulla uutisen ensimmäisenä.

Skábmagovaid rahpan 2015
Kuva: Pirita Näkkäläjärvi / Yle
Pirita Näkkäläjärvi

Saamelainen elokuva on valittu pääteemaksi maailman suurimmille alkuperäiskansojen elokuva- ja mediataiteiden festivaaleille Torontoon.

Kyseessä on lokakuussa 16. kerran järjestettävä ImagineNATIVE-festivaali.

Skábmagovat-avajaisyleisö kuuli uutisen ensimmäisenä

Inarissa alkoi torstaina alkuperäiskansojen filmifestivaali Skábmagovat eli Kaamoksen kuvia.

Skábmagovat-festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola sai kunnian julkistaa ImagineNATIVE-uutisen Skábmagovat-avajaisyleisölle lumiteatterissa Inarissa torstai-iltana.

Skábmagovat on jo vuosien ajan tehnyt yhteistyötä ImagineNATIVE-festivaalin kanssa.

– ImagineNATIVE-festivaalin toiminnanjohtaja Jason Ryle olisi halunnut itse tulla taas Inariin ja kertoa uutisen, mutta tällä kertaa hän ei päässyt mukaan. Ryle halusi, että tieto ensi syksyn saameteemasta kuullaan ensimmäisenä täällä Inarissa, jossa se ihmisiä koskettaa, Lehtola kertoo.

Lehtola kuratoi saamelaista elokuvaa esittelevän ohjelmiston

Jorma Lehtola on kutsuttu kuratoimaan Torontolle ohjelmistoa, joka valottaa saamelaisen elokuvan kehitystä kuluneen 30 vuoden aikana. ImagineNative-festivaali pidetään 14.-18.10.2015.

– Toronto on erinomainen mahdollisuus näyttää saamelaista elokuvaa maailmalle. Pääsemme vähän esittelemään sitä tietotaitoa, mitä tässä matkan varrella on kertynyt ja koska se ei ole ainoastaan elokuvafestivaali, niin siellä on myöskin mahdollista esitellä esimerkiksi saamelaisten radiotoimintaa, erilaista saamelaista monitaiteen osaamista ja mediataidetta.

– Nyt vaan ideariihet pystyyn, että mitä kaikkea Torontoon voidaan viedä ja millä lailla saamelainen kulttuuri saadaan muutenkin näkymiin Torontossa ensi syksynä, Lehtola kannustaa.

Myös Sundance kutsuu

Saamelaiselle elokuvalle viime kuukaudet ovat tuoneet muutakin iloa.

Amanda Kernellin lyhytelokuva Stoerre vaerie (Suuri vuori) on ensimmäisenä saamelaisena elokuvana valittu arvostetun Sundance-festivaalin kilpasarjaan.

Festivaali käynnistyi torstaina Yhdysvaltain Utahissa.

Lisäksi kolme nuorta saamelaisohjaajaa oli ehdokkaina Vuoden tulokkaaksi hiljan päättyneillä Tromssan kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Marja Bål Nangon, Elle Marja Eiran ja Elle Sofe Henriksenin lyhytfilmit nähdään viikonlopun aikana Skábmagovat-festivaalilla.

Henriksenin elokuvassa Sámi boja pääosaa esittää Suomen Big Brother -voittaja Andte Gaup-Juuso.

Lisää kuvia Skábmagovat-festivaalin avajaisista Yle Sápmin Facebook-sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle