Hyppää sisältöön

Ennen auttoi ennustaja, nykyään tiede – ihminen on aina yrittänyt hallita todellisuutta

Yllätyksellisyys on lisääntynyt ihmisten arjessa muun muassa teknologian myötä. Ennen arkea yritettiin hallita erilaisia taikoja tekemällä ja ennustamaan luonnonilmiöitä seuraamalla. Nykyään turvaudutaan tieteeseen.

Kuva: Nic Bothma / EPA

Yllätyksellisyys on lisääntynyt ihmisen arjessa, kun maailma on monimutkaistunut. Nykyihmisellä on kuitenkin myös enemmän keinoja ennustaa tulevaa ja selvitä yllättävistä tilanteista, kertoo folkloristiikan tutkija Pasi Enges Turun yliopistosta.

– Agraariyhteiskunnassa elämänpiiri oli suppea ja tuttu. Vuoden kierto oli ennustettavissa, ja tiedettiin, mitä seuraavaksi tapahtuu. Nykyihmisen elämässä on enemmän mahdollisuuksia yllättäville tilanteille, koska ihmisillä on enemmän harrastuksia ja he kuuluvat useampiin yhteisöihin kuin entisajan ihmiset, Enges sanoo.

Yksi nykypäivän yllätyksellisiä tilanteita aiheuttava tekijä on teknologia. Ennen työvälineet olivat yksinkertaisia.

– Nykyteknologia ei ole aina ihmisen hallittavissa. Esimerkiksi kotitietokoneen hajoaminen on yllättävä ongelma, jollaista ei ole ollut ennen.

Ennen auttoi ennustaja, nykyään tiede

Arjen monenlaisia epävarmuustekijöitä pyrittiin entisaikaan hallitsemaan erilaisin taioin ja näkemään ennalta etsimällä ennusmerkkejä luonnosta. Pasi Enges näkee myös nykyihmisessä samanlaista tarvetta hallita todellisuutta.

– Nykyään tulevaa pyritään ennakoimaan esimerkiksi meteorologian avulla. Se pohjautuu toki tieteellisiin menetelmiin toisin kuin sään ennustaminen aiemmin, mutta onhan siinäkin virhemarginaali olemassa. Sairastuminen ja elinkeinon menettäminen ovat yllättäneet niin ennen kuin nykyäänkin.

Ihminen on myös aina keksinyt keinot selviytyä yllätyksistä. Siinä ovat Engesin mukaan auttaneet erilaiset spesialistit. Ennen vanhaan mentiin parantajaeukon luo, nykyään käännytään terveydenhuollon ammattilaisten puoleen.

Engesin mukaan ihmisen pyrkimys ympäristön hallintaan on nähtävissä niin entisajan ihmisen kuin nykyihmisenkin arjessa.

 – Ihmiskunta kai jotenkin pyrkii siihen, että todellisuutta voisi hallita. Taitaa kuitenkin olla niin, ettei koskaan voi olla täysin varma miten asiat tulee menemään.

Suosittelemme sinulle