Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

"Pitävät täällä paremmin kuin hyvin" – vanhusten perhehoito on vielä harvinaista

Oulussa viime vuonna aloitettu vanhusten perhehoito on lähtenyt käyntiin yskähdellen. Perhehoitajia on koulutettu kymmenkunta, mutta kaikille ei riitä asiakkaita, sillä hoitomuoto on vielä monille tuntematon. Perhehoidosta on apua esimerkiksi omaishoitajien arjessa.

Perhehoidossa oleva Sinikka Bergman istuu Mauri ja Taina Materon kahvipöydässä.
Kuva: Kati Teirikko / Yle
Kati Teirikko
Avaa Yle-sovelluksessa

Sinikka Bergman käy perhehoidossa Oulun Haukiputaalla Materon perheessä muutaman päivän kuussa eli silloin kun omaishoitajana toimiva tytär viettää lakisääteisiä vapaapäiviään. Bergman on tyytyväinen perhehoidon asiakas.

– Täällä on ihanaa, pitävät paremmin kuin hyvin – liiankin hyvin, eivätkä yhtään kiukuttele minulle. Tämä on oikein lystikäs paikka ja isäntäkin tekee kaiken mitä sanotaan, Bergman hymyilee Materojen kahvipöydässä.

Vanhus mukana kodin arjessa

Perhehoidossa ideana on, että vanhus tulee hoitajan kotiin asumaan joko lyhytaikaisesti tai pidemmäksi aikaa. Perhehoitaja voi tulla myös vanhuksen kotiin. Vanhus otetaan mukaan osaksi perheen touhuja.

– Me teemme täällä ihan tavallisia kodintöitä silloin kun asiakas on siinä kunnossa, että pystyy tekemään. Laitamme ruokaa, touhuamme, jumppaamme, katsomme telkkaria, luemme lehtiä, perhehoitajana miehensä Maurin kanssa toimiva Taina Matero kertoo.

Materojen perheessä käy vanhuksia, joita omaishoitajat hoitavat kotona. Omaishoitaja saa lakisääteisen kolmen päivän vapaan kuukaudessa ja tänä aikana vanhus siirtyy Materoille perhehoitoon.

Perheissä ei tarpeeksi asiakkaita

Kriteerinä on, että perhehoidossa olevan vanhuksen pitää olla kohtuullisen omatoiminen. Perhehoitajan puolestaan täytyy osallistua kaupungin järjestämään valmennukseen. Ongelmana Oulussa on ollut, että asiakkaita ei perhehoitoon tahdo löytyä. Hoitomuoto on vielä osin tuntematon.

– Tämä on kevennetty palvelumuoto, jota kunnat käyttävät vielä paljon ja perhehoitajia tarvitaan, mutta uuden toimintamallin sisään ajaminen tuntuu aina haastavalta, ikäihmisten perhehoidon kouluttaja Siskomaija Pirilä Oulusta kertoo.

Perhehoito tulee myös perinteisempiä hoitomuotoja halvemmaksi kunnalle. Perhehoito laajenee Oulussa myös kehitysvammaisiin. Parhaillaan haetaan perheitä, jotka olisivat valmiita ottamaan kehitysvammaisen kotiinsa hoitoon.

– Suomessa on linjattu, että vuoteen 2020 mennessä kehitysvammaiset eivät enää asuisi laitosmaisessa ympäristössä. Perhehoidossa mahdollistuu ympärivuorokautinen tuki ja valvonta kehitysvammaiselle, joka tarvitse tukea asumiseen, Pirilä sanoo.

Suosittelemme sinulle