Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Suomalaistutkijat kehittämään ebolan kenttädiagnostiikkaa

Euroopan unioni rahoittaa tutkimusprojekteja. Mukana on yli 40 tutkimuslaitosta, yritystä ja avustusjärjestöä.

Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaistutkijoiden ryhmä alkaa kehittää kenttäolosuhteisiin soveltuvaa eboladiagnostiikkaa. Kahdeksan ensimmäistä kansainvälistä tutkimusprojektia, joiden päämääränä on kehittää tehokkaita aseita ebolaa vastaan, käynnistyy helmikuun alussa. Mukana on yli 40 tutkimuslaitosta, yritystä ja avustusjärjestöä Euroopasta, Afrikasta ja Yhdysvalloista.

– Tavoitteena on rakentaa diagnosointimenetelmiä, jotka ovat turvallisia, luotettavia, ja nopeita – tulokset 15 minuutissa – ja käyttökelpoisia myös epidemiaolosuhteissa Afrikassa, projektia vetävä professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta selittää.

– Meillä on tarkoitus muun muassa viedä ryhmässämme jo kehitettyjä geenimonistustestejä kenttäolosuhteisiin sopiviin laitteisiin sekä kehittää yhdistelmä-DNA-tekniikkaan perustuvia reagensseja vieritestausta varten.

Vaikka tarkoitus on saada testejä käyttöön pikaisesti nykyiseen Länsi-Afrikan ebolaepidemiaan, tavoitteena on kehittää myös muille saman sukuisille filoviruksille soveltuvia testejä, jotta diagnostiset valmiudet olisivat paremmat seuraavissa epidemioissa. Myös immuniteetin toteamisella voi olla jatkossa merkitystä.

Suomalaisten rahoitusosuus on noin 260 000 euroa. Vapalahden tutkimusryhmän lisäksi Suomesta on mukana myös professori Ilkka Julkusen ryhmä Turun yliopistosta. Yhteistyökumppaneina ovat lisäksi professori Simo Nikkari Sotilaslääketieteen keskuksesta sekä kuopiolainen diagnostiikka-alan yritys Reagena.

Euroopan unioni rahoittaa tutkimusprojekteja. Ne ovat osa EU:n Innovative Medicines Initiative (IMI) -hankkeisiin kuuluvaa Ebola-tutkimusohjelmaa. Suomalaisten projektiln nimi on EbolaMoDRAD, ja se keskittyy diagnostiikan kehittämiseen.

Suosittelemme sinulle