Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Vapaa metsästysoikeus sementoitu – kemiläiset ja torniolaiset jätettiin ulos

Metsästyslain muutos estää vapaan metsästysoikeuden laajentumisen nykyisiä kuntarajoja laajemmaksi. Vuoden alussa voimaan tullut uudistettu metsästyslain 8. pykälä turvaa kotikuntalain mukaisen vapaan metsästysoikeuden valtion metsiin Lapin ja Kainuun maakunnissa sekä Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntien alueella.

Kemi ja Tornio jäävät voimaan tulleen lain perusteella ilman vapaata metsästysoikeutta.
Kemi ja Tornio jäävät voimaan tulleen lain perusteella ilman vapaata metsästysoikeutta vaikka yhdistyisivät naapurikuntien kanssa joissa on valtionmaita. Kuva: Yle
Raimo Torikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Samalla estetään vapaan metsästysoikeuden laajentuminen näin rajatun alueen ulkopuolelle kuin myös alueen sisällä kuntien yhdistyessä. Kemiläiset ja torniolaiset ovat jäämässä vapaan metsästysoikeuden ulkopuolelle kokonaan.

Metsästyslain 8. pykälä uudistettiin maa- ja metsätalousministeriössä nopealla aikataululla, koska aluehallintolain uudistamisen viiden vuoden siirtymäaika oli umpeutumassa. Vanhassa pykälässä vapaa metsästysoikeus määriteltiin Lapissa läänikohtaisesti  ja etelämpänä kuntakohtaisesti.

Vanhan pykälän läänimääritelmä poistettiin ja samalla vuoden alussa voimaan tulleessa pykälässä määriteltiin myös se, että vapaa metsästysoikeus pysyy vuoden 2014 lopun tilanteen mukaisena vaikka kunnat joskus yhdistyisivät.

- Näin sitä metsästyslain kasipykälän säädöstä on tarkoitus lukea. Eli siinä oli se idea,  että se vuodenvaihteen tilanne ei muutu. Kenenkään oikeus ei lakkaa, mutta ei toisaalta myöskään laajene, vahvistaa maa- ja metsätalousministeriön hallitusneuvos Vilppu Talvitie.

Kukaan ei saa lisää metsästysmaata

Tämä tarkoittaa sitä, että Kainuun tai Lapin kuntien yhdistyessä ei vapaa metsästysoikeus laajene nykyisestä. Ei edes kemiläisille tai torniolaisille. Simon, Keminmaan ja Kemin yhdistyminen on ollut vahvasti esillä viime aikoina. Kunnat tekevät ratkaisunsa kevään kuluessa.

- Vapaa metsästysoikeus on sidottu siellä kotikunnassa oleviin valtionmaihin. Jos siellä tilanne on,  ettei niitä kunnassa juuri ole  niin kuin Kemin ja Tornion osalta on,  mennään tällä hetkellä voimassa olevan lainsäädännön nojalla,  jolloin se ei kuntafuusiossa laajenisi, toteaa Talvitie.

Tuntuu epäreilulta

Kemiläiset ja torniolaiset metsästäjät joutuvat jatkossakin lunastamaan Metsähallitukselta heille räätälöidyn 67 euron kausiluvan valtionmaille,  vaikka yhdistyisivätkin kuntaan jossa valtionmaita olisi tarjolla. Tätä ei kemiläinen metsämies noin vain hyväksy.

- No, eihän se oikein oikeudenmukaiselta tunnu, että kunnassa ihmiset olis eriarvoisessa asemassa kun toisilla vapaa metsästysoikeus olisi ja toisilla ei ole, kertoo metsästystä harrastava Juha-Pekka Perälä.

Perälä on viime vuosina lunastanut Metsähallitukselta kausiluvan Simon kunnan alueella oleville valtionmaille. Hirvenpyynnissä hän on käynyt Rovaniemellä.

Rovaniemen kaupungin ja maalaiskunnan yhdistyminen vuonna 2006 antoi automaattisesti kaupunkilaisille vapaan metsästysoikeuden maalaiskunnassa oleville valtionmaille.

Suosittelemme