Hyppää sisältöön

"Sudesta ei ole vaaraa lapsille" – luontotutkija: Metsästäjät lietsovat susipelkoa

Luontotutkija Urpo Koposen mukaan susi ei ole ihmiselle läheskään niin vaarallinen kuin kuvitellaan. Hän sanoo, että sudella, karhulla, kyyllä ja ahmalla on turhan huono maine.

Suden jälki lumihangessa.
Kuva: Olli Törönen / Yle
Satu Krautsuk

Urpo Koponen osui torstaina sattumalta paikalle, kun poliisi jahtasi sutta Kotkan Kyminlinnassa.

– Olin kirpputorin kohdalla, kun poliisiauto pysäytti ja kertoi, että lapset tulevat koulusta kotiin ja susi hölkkäsi juuri jään yli, luontotutkija kertoo.

Tällä kertaa Koponen ei nähnyt sutta omin silmin. Susi ei ole kovin yleinen näky edes miehelle, joka viettää vuoden aikana noin 300 päivää luonnossa.

– Olen tehnyt kymmenen vuoden aikana noin kymmenen susihavintoa, etupäässä meren jäällä. Tuoreita jälkiä olen nähnyt paljon enemmän.

Susi ja kyy eivät yleensä tapa

Luontotutkija haluaa oikoa vääriä luuloja suden vaarallisuudesta. Hän muistuttaa, että Suomessa on viimeksi kuollut ihminen suden vuoksi 1800-luvun lopulla.

Kuvitellaan, että ihmisetkin olisivat vaarassa, mutta ei ole oikein näyttöä siitä.

Urpo Koponen

– Tämä on Pohjois-Karjalasta ja Varsinais-Suomesta metsästäjien kautta lähtenyt buumi, koska metsästäjät menettävät jonkun verran koiria susille. Kuvitellaan, että ihmisetkin olisivat vaarassa, mutta ei ole oikein näyttöä siitä. Ei sudesta ole sen kummempaa vaaraa esimerkiksi lapsille.

Koponen vertaa susipelkoa ennakkoluuloihin, joita ihmisillä on kyykäärmeitä kohtaan. Hän sanoo, että kyyn puremaankin on kuollut sadassa vuodessa varmuudella vain yksi ihminen.

– Tietämättömyys luo tällaista epäluuloa. Susi, ahma, karhu ja kyy ovat erityisen vihan tai epäluulon kohteena olevat lajit.

Kohtaaminen metsätiellä

Koponen kertoo, kuinka hän tapasi toissa syksynä karhun metsätiellä.

Ajattelin, että pitääkö kaivaa ajokortti ja rekisteriote esiin, kun se ei väistynyt ollenkaan.

Urpo Koponen

– Se seisoi keskellä tietä. Ajattelin, että pitääkö kaivaa ajokortti ja rekisteriote esiin, kun se ei väistynyt ollenkaan ja nousi takajaloilleen. Lopulta se sitten lähti jatkamaan matkaa.

Luontotutkija toivoo, että ihmiset lopettaisivat turhan pelon lietsomisen petoeläinten ympärillä.

– Jos näkee suden, niin ei siinä muuta kuin ihailee näkemäänsä. Susi liikkuu hyvin ketterästi ja aika vauhtia pitää varsinki ihmisten ilmoilla.

Suosittelemme sinulle