Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Suomen armeijan käynyt Carolus sotii Itä-Ukrainassa – "En voinut jäädä toimettomaksi"

Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalaisuuden omaava 26-vuotias mies liittyi Ukrainan hallinnon puolella taistelevaan Asovan pataljoonaan elokuussa, kertoo Dagens Nyheter -sanomalehti.

Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ukrainan hallinnon puolella Venäjä-mielisiä kapinallisia vastaan taistelevan Asovan pataljoonan riveissä on viime elokuusta lähtien ollut Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalaisuuden omaava Carolus Löfroos. Ruotsalaisen Dagens Nyheter -sanomalehden haastattelema 26-vuotias sundsvallilaismies kertoo lähteneensä Itä-Ukrainaan, koska haluaa auttaa suurvallan uhkaamia ukrainalaisia.

– Jos Ruotsiin hyökättäisiin, toivoisin muiden auttavan. Kun elokuussa kävi selväksi, että Venäjä on sekaantunut tilanteeseen Itä-Ukrainassa, en voinut jäädä toimettomaksi, Löfroos kuvailee syytä lähdölleen sotaan.

Sotatantereelle pääsy oli Löfroosin mukaan helppoa. Hän kertoo kysyneensä paikkaa Asovan pataljoonasta ja saaneensa heti myöntävän vastauksen.

Kielenkääntäjänä työskennellyt Löfroos on käynyt Suomen armeijan. Vuoden varusmiespalveluksen lisäksi hänellä ei ole muuta sotilaskoulutusta. Löfroos ei pidä itseään palkkasotilaana, sillä hän kertoo saavansa vain hyvin pienen korvauksen elinkustannustensa kattamiseksi.

Huhtikuussa 2014 perustettua Asovan pataljoonaa pidetään äärioikeistolaisena ryhmittymänä. Löfroos kiistää kuitenkin Dagens Nyheterin haastattelussa olevansa äärioikeistolainen.

– En ole natsi. Pidän itseäni epäpoliittisena, Löfroos vakuuttaa.

Suosittelemme sinulle