Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Pääjohtaja Liikanen: Puolueiden pitäisi tunnustaa faktat ja luvut ennen vaaleja

Suomen Pankin pääjohtajan mukaan ensi vaalikaudella sopeutusta on tehtävä.

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen. Kuva: Yle
Jarno Virtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen painottaa, että puolueiden on syytä tunnustaa tosiasiat ja talouden luvut ennen kevään eduskuntavaaleja.

– Meillä on selvää se, että kun mennään politiikkaan, niin arvokysymykset ovat sellaisia, joista keskuspankki ei päätä. Toivomme kuitenkin, että poliittiset puolueet ennen vaaleja yrittäisivät katsoa faktat ja numerot ensin samalta pohjalta ja sitten riitelisivät vasta arvoista. Jos numeroista ei olla samaa mieltä, niin sitten hallituksen tekeminen vaalien jälkeen on vaikeaa, voitti kuka tahansa, Liikanen totesi TV1:n Ykkösaamussa lauantaiaamuna.

Hänen mukaansa seuraavan hallituksen pitää tehdä sopeutusta, jotta Suomen talous selviäisi tulevista vuosista.

– Jos ensi vaalikaudella ei tehdä mitään, niin ajaudumme tilanteeseen, jossa seuraavan vaalikauden lopussa joudutaan joka vuosi tekemään budjetti, jossa on pitäisi olla 5–6 prosenttia enemmän tuloja kuin menoja.

Hän jatkaa, että ensi vaalikaudella täytyy tehdä sellainen sopeutus, että tämä velkatrendi kääntyy alaspäin ja että tämä velkaantumisvauhti, joka edelleenkin on hyvin kova, katkeaisi.

– Emme pääse sitä tosiasiaa pakoon, että kansantaloutemme koko on supistunut. Sen kyky kerätä verotuloja on pienentynyt. Meidän täytyy sopeuttaa hyvinvointivaltio sen kokoiseksi, että verotulot riittävät siihen. Kun verotaso on jo nyt korkea ja kuitenkin verotulojen kehitys on heikentynyt, niin tätä ei korjata ilman menojen sopeutusta.

Pääjohtaja Liikanen ei koskisi talouskasvua tukeviin aloihin kovalla kädellä. Sellaisiksi hän mainitsee päivähoidon ja koulutuksen.

– Ei voida aina sanoa, että mihinkään ei saa koskea. Totta kai tuottavuuden pitää parantua. Samalla rahalla pitää saada enemmän aikaan.

Suosittelemme