Liikuntasalissa on tungos ja ulkona on pitkä jono, kun yleisö vertailee valokuvaajien, kampaajien, hääpukuliikkeiden, limusiinien ja muiden häätuotteiden hintoja ja palveluja. Väki on kovasti naisvoittoista.
– Mies on töissä ja ajattelin säästää hänet tältä vaivalta. Tulen itse ystävän kanssa, ja paremmin menee näin, kertoo Linda Asikainen.
Suomalaisia sanotaan käytännönläheisiksi ihmisiksi, ja naimisiin menossakin halutaan olla järkeviä, mutta Suomessakin häille tulee helposti hintaa yli 10 000 euroa. Tällaisen summan kuuleminen saa monet messuvieraat haukkomaan henkeä.
– Kuulostaa ihan järkyttävältä. Meillä budjetti on kolmasosa. Teemme paljon itse, uskoo Asikainen.
Turun häämessujen vetäjä Maarit Nenonen on kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että kymppitonni on realismia.
– Teemme joka toinen vuosi kyselyn, jossa hääbudjetin keskiarvo on suunnilleen 9 000 euroa. Vastaava luku oli 20 vuotta sitten noin 2 000 euroa, Nenonen toteaa.
Häät iso bisnes
Häät ovatkin iso bisnes. Maarit Nenosen mukaan esimerkiksi Turun talousalueella sanotaan vuosittain noin 3 000 kertaa "tahdon".
– Hääjärjestelyt liikuttavat rahaa meidän alueella likipitäen 14 miljoonaa euroa vuodessa.
Mihin hääpari saa kulumaan auton verran häihin? Jos mies vuokraa pukunsa alle parilla sadalla, niin morsiamen asuun saa nopeasti pari tuhatta euroa. Kirkko on ilmainen, mutta hääpaikka ruokineen maksaa.
– Meidän ravintolassamme häämenu pyörii 45 euron korvilla. Juomat eivät sisälly hintaan, Panimoravintola Koulun ravintolapäällikkö Mika Lattu summaa.
Tuontijuoma vai täyskattaus?
Monissa häissä catering tuo ruuan juhlapaikalle noin 30–40 euron annoshinnalla. Päälle tulevat vielä tarjoilukulut ja alkoholi. Mika Lattu kertoo, että Viron tuliaiset ovat vieneet paljon ravintoloiden hääbisnestä, mutta juomien haku ulkomailta ei välttämättä tule sen halvemmaksi kuin ravintola tai catering juomatarjoilujen kera.
– Kun lähdetään Viroon porukan kanssa autolla, olet siellä yön ja juhlit, niin siinä voi miettiä säästöä. Hauska reissu varmasti tulee ja ei-ammattilainen laskee usein viinan kulutuksen yläkanttiin, Lattu naurahtaa.
Juhannushäät ovat kuihtunut perinne
Suomessa kesä on edelleen häiden sesonkia. Kaupungistumisen myötä juhannushäät ovat lähes kadonneet.
– Juhannusta halutaan viettää omassa rauhassa. Maaseudulla aikanaan juhannuksena pidettiin taukoa töistä, ja silloin oli luontevaa mennä naimisiin, tuumii pastori Lasse Mustonen Martin seurakunnasta.
Pastori muistuttaa myös, että avioliiton satamaan purhehtiminen ei tarvitse maksaa välttämättä mitään.
– Kirkossa vihkiminen ei maksa mitään ja sormuksenkin voi lainata, Mustonen vihjaa.
Tämä pätee myös maistraattiin, ellei vihkijää tilata erikseen hääpaikalle.