Hyppää sisältöön

Kaupan liitto povaa vähittäiskaupan kutistuvan

Tukkukauppa kasvanee jo tänä vuonna, arvioi Kaupan liitto. Se painottaa, ettei Suomella ole varaa rajoittaa osa-aikaisen työvoiman käyttöä.

Kaupan liitto ennustaa vähittäiskaupan myynnin määrän eli hintavaihteluista puhdistetun liikevaihdon pienenevän tänä vuonna edelleen. Liitto ennakoi kuitenkin ensi vuodelle puolen prosentin kasvua.

– Työllisyys kasvaa hitaasti ensi vuonna, kotitalouksien kulutukselle on kasvuedellytyksiä, arvioi Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Hänen mukaansa vielä tänä vuonna epävarmuus työpaikasta saa ihmiset säästämään rahansa. Kaupan liitto penää työn suoran verotuksen keventämistä.

– Se ei kuitenkaan saa tarkoittaa kulutusverojen ja muiden välillisten verojen nostamista, sanoo Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala.

Kaupan liittoa ihmetyttää se, että Suomessa on jo käyty keskustelua ehdoista, joilla seuraava keskitetty työmarkkinaratkaisu tehtäisiin, vaikka nykyistäkään ratkaisua ei ole saatu päätökseen. Liitto muistuttaa, että kauppa tarvitsee osa-aikaisia työntekijöitä.

– Osa-aikaisen henkilöstön käytön rajoittaminen heikentäisi merkittävästi työllisyyttä ja yritysten kannattavuutta, Pekkala sanoo. Hänen mukaansa Suomella ei ole varaa siihen.

Kauppa on edelleen elinkeinoelämän suurin työllistäjä, vaikka esimerkiksi viime vuonna alalta irtisanottiin 8 000 ihmistä.

Vienti nostaa tukkukauppaa

2000-luvun alussa vähittäiskauppa kasvoi keskimäärin neljä prosenttia vuodessa. Jos ennusteet toteutuvat, vuosien 2009–2016 keskimääräinen kasvu on nollassa.

Tukkukauppa sen sijaan kasvanee jo tänä vuonna 1,5 prosenttia. Sen kasvua selittää viennin sekä pk-teollisuuden tila. Tukkukaupan uhkana Kaupan liitto näkee työpaikkojen siirtymisen Suomesta ulkomaille.

Kaupan liitto huomauttaa, että vaikkapa Ruotsiin verrattuna Suomen elinkeinoelämän rakenne on liian yksipuolinen. Liitto painottaakin, että poliitikkojen ei pitäisi ajaa eräiden toimialojen asiaa muiden kustannuksella.

Suosittelemme sinulle